Τη «δική» τους μάχη δίνουν οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής οι οποίοι μάλλον βρίσκονται σε δύσκολη θέση αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ καλούνται την φετινή χρονιά  και όπως διαμορφώνονται οι τιμές μέχρι σήμερα να αρκεστούν στην προοπτική να καλύψουν τα έξοδα τους και μόνο.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή, με τις τιμές που προσφέρουν μέχρι σήμερα οι έμποροι καλύπτεται μόλις και μετά βίας, το κόστος παραγωγής του προϊόντος χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για κέρδος στους ίδιους. Μπορεί αυτή να είναι η εικόνα και σε προηγούμενες χρονιές όμως την φετινή χρονιά πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αλλάξει κάτι στην τιμή όπως συνέβη σε ορισμένες προηγούμενες χρονιές. Το ενδεχόμενο και μόνο να μην μπορέσουν οι παραγωγοί να πουλήσουν το προϊόν τους σε αξιοπρεπή τιμή, προκαλεί ήδη «τριγμούς» στην τοπική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε πολλές οι πηγές που φέρνουν εισόδημα στην περιοχή, κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών είναι αυτό που στηρίζει και κινεί σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία. Στην περίπτωση φυσικά που «βουλιάξει το εισόδημα των αγροτών είναι επόμενο πως θα δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα και σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Μέχρι σήμερα η τιμές που διαμορφώνονται είναι κατά πολύ χαμηλότερες απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικό πως σε συγκεκριμένες ποικιλίες όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι καλλιεργητές,   η τιμή φέτος με την οποία ζητούν να αγοράσουν οι έμποροι είναι μειωμένη ακόμα και κατά το ένα τρίτο. Ποσοστό φυσικά τεράστιο αν σκεφτεί κάποιος πως το κέρδος των παραγωγών περιορίζεται τις «καλές» χρονιές… σε μερικά λεπτά. Η όλη κατάσταση ασφαλώς και προκαλεί πονοκέφαλο στους καλλιεργητές οι οποίοι προφανώς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα έξοδα της φετινής παραγωγής αλλά και την δαπάνη διαβίωσης μιας οικογένειας. Επιπροσθέτως υπάρχουν και αυτοί που έχουν και υποχρεώσεις σε τράπεζες οι οποίες στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, μετατρέπονται σε οικονομική θηλιά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.