Συμφωνία σταθμός: Η Energean εξαγόρασε την Edison E&P

0
24

Η Energean ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο της Edison, για την απόκτηση της Edison-Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (Edison E&P) έναντι του χρηματικού ποσού των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, με δυνητικό επιπλέον τίμημα της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα καταβληθεί μετά την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα Cassiopeia στην Ιταλία το έτος 2022.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P περιλαμβάνει παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλγερία, το Ηνωμένο Βασίλειο (βόρεια Θάλασσα) και την Κροατία, κοιτάσματα σε ανάπτυξη στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Νορβηγία, καθώς και ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας στην Ευρώπη. Η απόκτηση της Edison E&P προσθέτει στον όμιλο της Energean βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 292 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, καθώς και ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου με βάση τα στοιχεία του 2018. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

-Η Energean θα έχει βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 639 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

-Η Energean αναμένεται να έχει ημερήσια παραγωγή πάνω από 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς τον Μάρτιο του 2019, με προοπτική τις 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, όταν το FPSO “Energean Power” φτάσει να λειτουργία με πλήρη δυναμικότητα.

-Στην πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της, η Energean έχει υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας (Working Interest) και είναι Operator σε μία σειρά ιδιαίτερα σημαντικών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην παραγωγή, ή σε φάση ανάπτυξης.

-H πλειοψηφία των συμβολαίων φυσικού αερίου τόσο της Energean, όσο και της εξαγοραζόμενης Edison E&P, έχει συνταχθεί με βάση σταθερές τιμές αερίου, γεγονός που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών, καθώς και την άμβλυνση της επίδρασης των διακυμάνσεων που χαρακτηρίζουν τις διεθνείς τιμές.

-Το 76% των βεβαιωμένων (2P) αποθεμάτων της Edison E&P, καθώς και το 80% της παραγωγής του 2018, είναι σε φυσικό αέριο.

-Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2018, η Edison E&P προσθέτει 434 εκατομμύρια δολάρια στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, καθώς και λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατομμύρια δολάρια.

Ενίσχυση των προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου Energean

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ως κλάδος υποχωρούν από τη δραστηριότητα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εδώ και αρκετά χρόνια. Η Energean θεωρεί ότι με τη λειτουργία της έμπειρης και υψηλά καταρτισμένης ομάδας της Edison E&P, σε συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη με την εστιασμένη στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δική της ομάδα, είναι δυνατό να δημιουργηθεί περαιτέρω σημαντική αξία συνολικά στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο. Επιπλέον, η εξαγορά της Edison E&P ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της Energean στην επόμενη δεκαετία μέσα από αναπτυξιακά project-κλειδιά με ελκυστικές αποδόσεις, αυξάνει την εμβέλεια της Energean στην περιοχή και μεγιστοποιεί την ικανότητά της να προσελκύει νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς

Το ύψος της εξαγοράς έχει προσδιορισθεί στα 750 εκατομμύρια δολάρια, προσαρμοσμένο στα κεφάλαια κίνησης, με επιπλέον δυνητικό τίμημα 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα καταβληθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης του κοιτάσματος Cassiopeia στην Ιταλία.

Η Edison θα λάβει και δικαίωμα (royalty) 8% από τα κέρδη της παραγωγής που θα προκύψουν σε νέες ανακαλύψεις, στο πλαίσιο των επικείμενων ερευνητικών γεωτρήσεων στο North Thekah Offshore και στο North East Hap’y Blocks, στη θάλασσα της Αιγύπτου. H εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό (Committed Bridge Loan Facility) ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ποσό έως 265 εκατομμύρια δολάρια, θα αντληθεί από την τοποθέτηση (placement) νέων μετοχών.

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, δήλωσε: «Η εξαγορά της Edison Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, αναδεικνύει την Energean ως την ηγέτιδα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Η Energean, πλέον, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού κόστους, προσανατολισμένο στο φυσικό αέριο, στο οποίο η Energean είναι κυρίως Operator, έχοντας την ικανότητα, τη στόχευση και την κατάλληλη ομάδα, για να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά μας. Η εξαγορά εξελίσσει, πλέον, την Energean σε μία πολυεθνική, καθετοποιημένη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με μέγεθος, με σημαντικές ταμειακές ροές, με ισχυρή ανάπτυξη και έτοιμη να εκμεταλλευθεί νέες ευκαιρίες. Η Edison E&P προσθέτει στην Energean μία εξαιρετική ομάδα, που ενισχύει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό μας και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε όλοι μαζί, καθώς οικοδομούμε πάνω στις πολλαπλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας. Έχουμε μαζί ως βασικό στόχο, να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική αξία του διευρυμένου χαρτοφυλακίου, διατηρώντας ως πρώτη προτεραιότητα την έναρξη παραγωγής από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Από το 2007, η Energean έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη και έχει δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους μετόχους και τους επενδυτές της. Η εξαγορά της Edison E&P, είναι το επόμενο σημαντικό βήμα σε αυτή την πορεία με κριτήριο τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σημειώνεται ότι, η εξαγορά υπόκειται στις απαιτούμενες εγκρίσεις στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και της αντιμονοπωλιακής λειτουργίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.