Αφουγκραζόμενος τα προβλήματα των εργαζομένων στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θάσου, ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αν και έχουμε αναδείξει ως «Λαϊκή Συσπείρωση», πάμπολλες φορές, τις σοβαρές ελλείψεις των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η δημοτική Αρχή κωφεύει και οι εύθηνες της είναι εγκληματικές. Με αφορμή τα πολλά παράπονα από τους εργαζόμενους του Δήμου στην καθαριότητα επισημάνουμε τα εξής: «Η εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο γερασμένος στόλος οχημάτων και πλημμελώς συντηρημένος εξοπλισμός, οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις, η έλλειψη κτηριακής υποδομής αμαξοστασίου για τον απαιτούμενο έλεγχο και συντήρηση των οχημάτων, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά την εκφόρτωση των σκουπιδιών χωρίς προστατευτικά κάγκελα, δημιουργούν μία εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση σοβαρών εργατικών «ατυχημάτων», καθώς και για την εκδήλωση ασθενειών.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με την πίεση της δημοτικής Αρχής για δουλειά με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την κατάργηση των ρεπό. Με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζει η δημοτική Αρχή την πολιτική που βλέπει «ως κόστος» τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, την δημιουργία υποδομών και μέτρων ασφαλείας στους χώρους εκφόρτωσης των σκουπιδιών. Η κυβέρνηση και δημοτική Αρχή φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει στους εργαζόμενους του Δήμου στην καθαριότητα. Τα σοβαρά, ή και θανατηφόρα «εργατικά  ατυχήματα», δεν οφείλονται στην «κακιά  στιγμή», όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν κυβερνήσεις, τοπική διοίκηση και εργοδοσία.

Αιτία των εργατικών ατυχημάτων, είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το γεγονός ότι «θεωρούν ως περιττό κόστος» τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Καλούμε την δημοτική Αρχή, εδώ και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.