Ερώτηση στη Βουλή με θέμα το οικονομικό αδιέξοδο των κτηνοτρόφων, λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών, κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την οποία συνυπογράφουν 39 βουλευτές του κόμματος. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, οι παλινωδίες και η ολιγωρία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, όπως και στην κτηνοτροφία. Επίσης, σημειώνουν ότι, η πρώτη καραντίνα επέφερε βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Πολλά και σοβαρά προβλήματα έπληξαν τον κλάδο, καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, η διάθεση ήταν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής, ή αρνιά και κατσίκια έμειναν απούλητα, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε αύξηση του κόστους διατροφής.

Επιπλέον, με το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης, δεν ήταν δυνατό να διατεθούν τα κρέατα που προορίζονταν για την μαζική εστίαση. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα επιδεινώνοντας τη δυσμενή κατάσταση. Σε επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων Α.Μ.-Θ. επισημαίνεται ότι, αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών είναι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η εμφανής δυσκολία στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στο επίπεδο του Νοεμβρίου του 2020;

-Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους, για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποφυγή ακραίων και παρατεταμένων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στο μέλλον;

-Προτίθεται να παρέμβει προς το συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οικονομική στήριξη των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.