Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας επανήλθε στο ζήτημα της καταστροφής σημαντικής έκτασης βοσκότοπων στη νότια Θάσο, εξαιτίας της πυρκαγιάς του Σεπτεμβρίου του 2016, στέλνοντας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας, με έγγραφό του από τις 30-10-2016 με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο νησί της Θάσου», σας είχε ενημερώσει για τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου, που έκαψε το 1/3 των βοσκοτόπων του νησιού. Το ίδιο έγγραφο παραδώσαμε και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Α.Α.Τ., κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος, όμως, αντικαταστάθηκε μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη. Επειδή ελάχιστα έχουν πραγματοποιηθεί από αυτά που χρειάζονται για να στηριχθεί και να ενισχυθεί η τοπική κτηνοτροφία του νησιού και ζητώντας άμεσες απαντήσεις και λύσεις, σας καλούμε να προεδρεύσετε σύσκεψης στο νησί της Θάσου με τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες (βουλευτές, περιφερειάρχη, Δήμο, Δασική Υπηρεσία, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και εκπροσώπους κτηνοτρόφων και αγροτών του νησιού). Τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι:

η απαγόρευση βόσκησης από τις Δασικές Υπηρεσίες και η επιβίωση των κτηνοτρόφων των συγκεκριμένων περιοχών.

η ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν οι πραγματικοί τους βοσκότοποι για την αγορά ζωοτροφών.

λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης 3,9 ΖΜ\Ha, πρέπει να βρεθεί τρόπος για την πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν.

Επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε σχέδια βελτίωσης και κατ’ εξαίρεση, λόγω της έκτακτης ανάγκης, το ανώτερο ποσοστό ενίσχυσης για το νησί της Θάσου με στόχο τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών των κτηνοτρόφων και αγροτών, όπως θα ισχύσει και στα νησιά που είχαν πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές.

Τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν οι σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

Κάλυψη λόγω ανωτέρας βίας, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τρία έτη για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε και δεν έγινε εφικτό να καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ.

Την άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που κατέγραψε ο ΕΛΓΑ.

Πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων, κυρίως στις πληγείσες περιοχές.

Τραπεζική χρηματοδότηση στους πληγέντες κτηνοτρόφους και ανοχή τουλάχιστον για δύο έτη, για την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους εισφορών.

Τέλος και άσχετα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το υψηλό κόστος αγοράς ζωοτροφών για το νησί της Θάσου, που πολλές φορές είναι διπλάσιο από την ηπειρωτική χώρα και οι ταυτόχρονα χαμηλότερες τιμές στην πώληση των κτηνοτροφικών προϊόντων τους.

Θα θέλαμε η σύσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί άμεσα, εντός των 15 επόμενων ημερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.