Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να σταματήσουν τον εμπαιγμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών λέγοντας ότι: «Το περίφημο «πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών», όπως προκύπτει από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, αποκλείει την μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Κυρίως τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, παρότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει την ενίσχυση τους, εφόσον πρόκειται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή πάνω από το ενενήντα πέντε τοις εκατό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, δεν παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, καθώς η «ενίσχυση» θα είναι με την μορφή «κουπονιών» και «πιστωτικών» συμψηφισμού με νέα φορολογικά, ή ασφαλιστικά χρέη, χωρίς την δυνατότητα διεκπεραίωσης οφειλών της περσινής χρονιάς. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε ασφυκτικές προθεσμίες».

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τον Νοέμβριο του 2020, ζητά την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού εργαλείου για κρατική επιδότηση έως και ενενήντα τοις εκατό των παγίων εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαλείο που αξιοποιείται σε πολλές χώρες εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση στην αρχή αγνόησε την πρότασή μας, στην συνέχεια επέλεξε τα «κουπόνια» και τώρα διαστρεβλώνει την ουσία του προγράμματος ενίσχυσης με «πιστωτικά» για νέους φόρους και εισφορές. Είναι ξεκάθαρο ότι, η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την επιλογή της, να οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους».

«Ολέθρια η κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα»

Επίσης, στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα: «Την ολέθρια κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα». «Η πολιτική της κυβέρνησης έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του αυταρχισμού και της μονομέρειας. Η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει επιδείνωση των όρων κράτησης, περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων και εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των κρατουμένων, την γενική συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, το μπλοκάρισμα της κοινωφελούς εργασίας και του θεσμού της ημι-ελεύθερης διαβίωσης που προβλέπεται από το 1989», είπε. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο πάγωμα όλων των θεσμών εκπαίδευσης των κρατουμένων που εμπλέκονται με εξωστρεφή δράση, την υποβάθμιση των αγροτικών φυλακών με τον νόμο 4760/2020, με αποτέλεσμα την επιδείνωση διαβίωσης στα κλειστά καταστήματα, την επί της ουσίας κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας και την αντικατάσταση της με χρηματικές ποινές. Καταλήγοντας, είπε ότι η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τις φυλακές είναι καθαρά τιμωρητική, σε καμία περίπτωση σωφρονιστική. Τέλος, σημείωσε τις απευθείας αναθέσεις της γενικής γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου, για την οποία υπενθύμισε ότι: «Ως Κοινοβουλευτική ομάδα, αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της, για σωρεία απευθείας αδιαφανών αναθέσεων σε εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της ανάθεσης». Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το αντίγραφο τίτλου σπουδών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου από Πανεπιστήμιο της Γαλλίας της Σ. Νικολάου, για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.