Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαγωνιστική διαδικασία, για την υλοποίηση των πρώτων μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Μετά από εντατική διαπραγμάτευση, που είχε η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (Δ.Ε.Δ.Α.) με τις διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, τίθενται σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.eprocurement.gov.gr (στον σύνδεσμο «Διαβουλεύσεις»). Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαΐου 2020 και εν συνεχεία, θα δημοσιοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τα κατασκευαστικά έργα. Στόχος είναι, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις τρεις Περιφέρειες και να γίνονται, παράλληλα, συνδέσεις καταναλωτών.

Τα έργα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, θα «τρέξουν» με γρήγορο ρυθμό, ώστε να ολοκληρωθούν έως το 2024. Θα κατασκευαστούν 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς) στις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά, Χαλκίδα (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Τα οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θα είναι πολλαπλά. Θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως σε ειδικότητες όπως: μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Δ.Α., Μάριος Τσάκας, δήλωσε τα εξής: «Τους τελευταίους μήνες και εν μέσω της πρωτόγνωρης, για όλους, υγειονομικής κρίσης, κάναμε έναν αγώνα δρόμου, για να ξεπεράσουμε μία σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και για να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος. Πλέον, είμαστε απόλυτα έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού μας προγράμματος, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους, αλλά και με διαρκή διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να ανταποκριθούμε με τον βέλτιστο τρόπο στις ανάγκες που έχει κάθε τοπική κοινωνία. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά θα δουλέψουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια, ώστε να υλοποιήσουμε το έργο μας το συντομότερο δυνατό και με τα μέγιστα οφέλη για όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.