Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Βέβαια σαν όλους τους λαούς, πρέπει να έχουμε τα έθιμά μας, ή να συνεχίζουμε μερικά που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας ή να δημιουργήσουμε καινούρια και πιο μοντέρνα.

Με τη διαφορά εκείνοι λάμβαναν υπόψιν ιστορικά γεγονότα και τα αναπαρίσταναν ή φαντάζονταν τους Θεούς τους γύρω τους, όπως έχουμε και τώρα τις θρησκευτικές εκδηλώσεις μας.

Οι αρχαίοι φαντάζονταν τους Θεούς τους κοντά τους, δίπλα τους και με τα έθιμά τους επικοινωνούσαν μαζί τους.

Σήμερα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, διότι αυτός ο Θεός είναι διαφορετικός από τους αρχαίους, δεν μπορούμε ούτε να παίζουμε ούτε να τον κοροϊδεύουμε.

Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν ένα σωρό άλλα έθιμα, που δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με την ιστορία, ούτε με την θρησκεία.

Το έθιμο του πυροβόλου μπορεί να προέρχεται από την Κρήτη, που όλα τα χρόνια, ήταν επαναστατημένη και σε κάθε σύναξη ρίχνανε και μερικές μπαλοθιές, έτσι για να δείξουν την ετοιμότητά τους για την επόμενη επανάσταση.

Και στην Κρήτη γίνονται δυστυχήματα, αλλά το παίρνουν πιο ελαφριά, λέγοντας έ, η κακιά ώρα ήταν, αν γίνονταν κανένας πόλεμος θα είχαμε περισσότερους πεθαμένους.

Και το έθιμο στην Κρήτη δεν πρόκειται ποτέ να καταργηθεί, διότι ο κρητικός είναι παντρεμένος με τη Λαζαρίνα του και δεν πρόκειται ποτέ να την απαρνη-θεί.

Μπορεί και να προέρχεται και από την ελληνική επανάσταση που ο καθένας είχε το κουμπούρι του στο σελάχι και σε κάθε τέτοια γιορτή έδειχναν την λεβεντιά τους σκοτώνοντας τον αέρα.

Για όποιον λόγο και αν διατηρήθηκαν τα έθιμα, είναι μια συνέχεια της ιστορίας μας είτε θρησκευτική είναι είτε εθνική.

Πέρα όμως από αυτά τα έθιμα, υπάρχουν άλλα έθιμα, που είναι δημιουργήματα του κάθε ανισόρροπου φτάνει να κάνει θόρυβο για να προκαλέσει την προσοχή των συνανθρώπων του με σοβαρές συνέπειες.

Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει πάνω από 25 νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες.

Και ο λόγος, για τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες, που όλα μπορούν να σκοτώσουν άνθρωπο αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας από επαγγελματίες τεχνίτες.

Το άλλο παράδοξο, είναι τα πιστόλια, που υπάρχουν τόσα πολλά παράνομα, και η πολιτεία το ανέχεται, για κάποιον ανεξήγητο λόγο.

Ο κάθε κάτοχος πιστολιού ή δίκαννου ή καραμπίνας δοκιμάζει τις ικανότητές του στην Ανάσταση του Χριστού σκοτώνοντας κατά λάθος έναν συνάνθρωπό του.

Στο δικαστήριο θα πει, ότι είναι το έθιμο, δηλαδή με λίγα λόγια, ότι έχει το δικαίωμα να σκοτώνει τον εικονολήπτη ή να τραυματίζει σοβαρότατα την μικρή Αλεξία, επειδή  ο κάτοχος του πιστολιού γιόρταζε το έθιμο της Ανάστασης του Χριστού, με πυροβολισμούς.

Όπως σε όλα είμαστε πρώτοι, επειδή δεν λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας, τα δε-δομένα αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά σύμφωνα με τους αρμόδιους. Τι παραπάνω περιμένει κανείς όταν στους δρόμους κυκλοφορούν οδηγοί τουλάχιστον 35% με πλαστές άδειες οδηγήσεως, όταν υπάρχουν χιλιάδες παράνομα πιστόλια και καραμπίνες παράνομες;

Το κράτος αυτό δεν θεμελιώθηκε από μορφωμένους, αυτό το ξέρουμε όλοι και δεν πρέπει να μας κακοφαίνεται, αλλά το πρόβλημα δεν φρόντισαν οι κυβερνήσεις να το  διορθώσουν μορφώνοντας τον λαό να σέβεται τους νόμους.

Και στα άλλα κράτη υπάρχουν έθιμα, αλλά η πολιτεία είναι δίπλα  και παρακολουθεί τα γεγονότα με άγρυπνο μάτι να μη συμβούν έκτροπα.

Και εδώ οι υπεύθυνοι παρακολουθούν τα γεγονότα από την τηλεόραση και μετά που θα συμβούν τα δυσάρεστα δηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν, όπως απειλεί η Δούρου, για τις καταστροφές στην Μάνδρα και στο Μάτι και το πιο παράδοξο είναι, ότι κατεβαίνει ξανά στις εκλογές να μας καεί και το άλλο Μάτι.

Αναρωτιέμαι αυτοί οι φανατικοί με τα έθιμα, γιατί δεν κάνουν και ένα έθιμο να αναδασώσουν τις καμένες περιοχές, γιατί δεν κάνουν ένα έθιμο να καθαρίσουν τις ακρογιαλιές ή να καθαρίσουν τις ρεματιές από τυχόν μπαζώματα, αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα;.

Μα θα μου πεις κορόιδα είναι;.

Αυτό είναι το μεγάλο ελάττωμα του Έλληνα να μη πιαστεί κορόιδο.

Και το θεωρεί κατόρθωμα να δωροδοκήσει τον εφοριακό με όσο φόρο θα πλήρωνε παρά να πληρώσει τον κανονικό φόρο, ή να πληρώσει δύο χιλιάδες ευρώ και να πάρει παράνομη άδεια οδηγήσεως και να μη δώσει διακόσια σε μια σχολή οδηγών και να δώσει εξετάσεις για το δίπλωμα.

Ο Έλληνας απεχθάνεται το θρανίο.

Είμαστε ανάδελφον Έθνος, χωρίς ταίρι πάνω στη Γη.

Και στα άλλα κράτη υπάρχουν έθιμα, αλλά είναι αγαθά, όπως να πούμε ο ντο-ματοπόλεμος, ο κολοκυθοπόλεμος, ο μπιζελοπόλεμος, οι ιπποδρομίες, οι γαιδουροδρομίες και χίλια δυο άλλα, αλλά στα πλαίσια του νόμου, με τάξη και ασφάλεια.

Ελπίζω, δηλαδή πιστεύω, ότι στο μέλλον η κυβέρνηση θα προλάβει τυχόν νέα δυστυχήματα, καταργώντας αυτό το έθιμο του σαϊτοπόλεμου και άλλα που έχουν σχέση με μπαρούτι, επειδή εκείνοι που χρησιμοποιούν το μπαρούτι δεν είναι πυρο-τεχνουργοί, πάντα θα γίνονται ατυχήματα.

Γιατί στους προσκόπους δεν συμβαίνουν ατυχήματα; Διότι υπάρχει ο υπεύθυνος και τα μέλη υπακούουν στον αρχηγό.

Μα θα μου πεις μπορείς την ελληνική κοινωνία να την κάνεις προσκοπική;

Ασφαλώς, όχι, διότι την ίδια μέρα θα εξαφανιστούν οι στολές και τα παράσημα. Ο Έλληνας την παρανομία την έχει στο αίμα του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.