Την πορεία των τιμών κατά τους χειμερινούς μήνες καταδεικνύουν οι τιμές του καλοκαιριού στα υλικά θέρμανσης. Όταν κάποιος ενδιαφέρονταν να προμηθευτεί πέλλετ ή καυσόξυλα τέτοια εποχή ή γενικότερα τους θερινούς μήνες που τα είδε αυτά ήταν «εκτός εποχής», μπορούσε να πετύχει κατά πού χαμηλότερες τιμές. Προσφορές καταστημάτων ή μειωμένη ζήτηση διαμόρφωναν πιο «φιλικές» τιμές για τους καταναλωτές.

Φέτος τα πράγματα δεν θυμίζουν σε τίποτα παλαιότερες χρονιές. Οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ακόμα και το καλοκαίρι και όλοι αναρωτιούνται πως θα διαμορφωθούν όταν έρθει το φθινόπωρο. Τότε η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα και δεν είναι βέβαιο τουλάχιστον για τα καυσόξυλα, πως θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα.  Στην περίπτωση αυτή φυσικά είναι προφανές πως οι τιμές σίγουρα θα αυξηθούν. Το πόσο ακόμα μπορούν να ανέβουν οι τιμές αυτό προφανώς δεν μπορούν ούτε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ούτε να το υπολογίζουν οι έμποροι. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για πολλούς. Τόσο δύσκολος που τα οικονομικά προβλήματα θα μετατραπούν σε κοινωνικά φαινόμενα και σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστα. Η λήψη μέτρων είναι αναγκαία, μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα δυσκολευτεί πραγματικά για να καλύψει την ανάγκη θέρμανσης και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν αφήνουν περιθώρια για «πειραματισμούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.