Προϊόντα του ελληνικού πολιτισμού κοσμούν μεγάλα και μικρότερα μουσεία, καθώς και τις συλλογές ιδρυμάτων, φορέων και ιδιωτών στον κόσμο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Λονδίνο κι έβαλε στόχο να φέρει πίσω στην Ελλάδα η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Οι επόμενοι υπουργοί πολιτισμού, δυστυχώς, δεν έχουν το ίδιο πάθος και την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και τα δημιουργήματά του. Δεν διδάχτηκαν από τη «φλόγα» της Μελίνας, για να συνεχίσουν τον διεθνή αγώνα της.

Η Ελλάδα γνώρισε κατακτητές και βίαιες περιόδους κατάλυσης της ελευθερίας της. Οι κατακτητές αυτοί, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, εκτός από τις σφαγές, τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, έκαναν λεηλασίες και βανδαλισμούς στα πολιτισμικά κειμήλια.

Στη διάρκεια της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής στην ανατολική Μακεδονία, οι κατακτητές αφαίρεσαν σημαντικά κειμήλια από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, όπως η Ιερά Μονή Παναγίας της Εικοσιφοίννισσας, τα οποία μετέφεραν στην πατρίδα τους. Πολλά εξ’ αυτών εκτίθενται στο μουσείο βυζαντινής περιόδου στη Σόφια! Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζητάει από την πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας, να παρέμβει για την επιστροφή όλων των κλοπιμαίων που κατέχουν οι γείτονες. Αλλιώς, να ενημερώνουν τους επισκέπτες του μουσείου, ότι πρόκειται για αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της ανατολικής Μακεδονίας. «Να γνωρίζει η ανθρωπότητα, ότι υπάρχουν και τα «Ελγίνεια» της μονής Εικοσιφοίνισσας», γράφουν στην επιστολή.

Είναι λυπηρό ότι, ενώ υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, που υποχρεώνουν τους αρχαιοκάπηλους κατακτητές, να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κλοπιμαία, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο για τη διεκδίκησή τους. Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και να παρουσιάζεται ως το αντιδραστικό στοιχείο, ή το «κακομαθημένο παιδί», όπως την αποκάλεσε Τούρκος αξιωματούχος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.