Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχει μία σημαντική παραγωγή κρασιού, που μετά την εξόρυξη μαρμάρου είναι σημαντικός οικονομικός πυλώνας για τον τόπο. Θα συνηγορήσουμε με την ερώτηση της βουλευτού του «Κινήματος Αλλαγής», Χαράς Κεφαλίδου, προς τους υπουργούς αγροτικής και τροφίμων και των οικονομικών, εάν είναι στις προθέσεις τους να μειώσουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) στο κρασί από το 24% που είναι σήμερα! Είναι παράλογο σε μία χώρα, την Ελλάδα, που είναι οινοπαραγωγός και μάλιστα κερδίζει συνεχώς διεθνή βραβεία για την ποιότητα των κρασιών της, ένα εκ των εθνικών προϊόντων να θεωρείται είδος πολυτελείας!

Έχουν δικαίωμα και οι Έλληνες να απολαμβάνουν τα ποιοτικά κρασιά που εξάγονται στις αγορές όλου του κόσμου. Πως θα αυξηθεί η κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, όταν το προϊόν έχει το υψηλότερο ποσοστό φορολογίας; Δεν γίνεται το κρασί να είναι στην ίδια φορολογική κλίμακα με τα υγρά καύσιμα, στα οποία υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Και είναι εισαγόμενα από ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.

Τα οινοποιεία δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με την εξαγωγή των κρασιών που παράγουν. Πρέπει να αυξηθούν οι πωλήσεις και στην Ελλάδα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι η προστασία του προϊόντος και η κατοχύρωση της προέλευσής του. Ορθώς η Ελλάδα θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για να προστατέψει τη γνωστή «φέτα», το ελληνικότατο τυρί, από τις απομιμήσεις και ειδικότερα τις απομιμήσεις της Δανίας. Επειδή η «φέτα» είναι γνωστή παγκοσμίως, όχι γιατί είναι ελληνικό προϊόν, αλλά για την εξαιρετική ποιότητα της, οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ονομασία, για να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Το ίδιο γίνεται και στον τομέα της παραγωγής κρασιών, με ενδεικτικό παράδειγμα τη χρήση της ονομασίας «Μακεδονικά κρασιά» από τους Σκοπιανούς.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, μακάρι η Ελλάδα να προσέφευγε στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές δικαστήριο, για τις παραποιήσεις που γίνονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Όταν οι Σκοπιανοί, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν την ονομασία «Μακεδονικά κρασιά» για ένα προϊόν, ενώ υπέγραψαν τη συμφωνία-φιάσκο κατά την άποψη μας στις Πρέσπες, ποιος θα τους εμποδίσει να τη χρησιμοποιούν όταν γίνουν πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Κι όταν οι Δανοί φτιάχνουν απομίμηση της ελληνικής φέτας, γιατί να μην κάνουν το ίδιο οι Σκοπιανοί για τα κρασιά που παράγονται στην αυθεντική και ελληνική Μακεδονία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.