Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τα κόκκινα δάνεια, ένα ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το σώμα μου και ανάβουν τα λαμπάκια και σύντομα θα μου καούν και οι ασφάλειες, διότι το θέμα είναι τόσο καυτό, που θα κάψει πολλές κυβερνήσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι συγκαιριανό, αλλά ανάγεται στην δεκαετία του 90,τότε που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

Για να γίνω πιο σαφής θα κάνω μια αναδρομή τότε στην εποχή του Κλίντον, όταν για κάποιον λόγο κατακλύστηκαν οι ελβετικές τράπεζες από μαύρο χρήμα, που έψαχνε πλυντήριο για να το ξεπλύνει.

Η μόνη λύση ήταν  να διατεθεί στην διεθνή αγορά και αφού ξεπλυθεί να επιστρέψει, νόμιμα πλέον στους απατεώνες καταθέτες.

Η προσφορά του φτηνού χρήματος ήταν τόσο έντονη, που στο Λας Βέγκας σε μια συζήτηση με κάποιον που γνώριζε πρόσωπα και πράγματι, ήθελε να μου δανείσει μισό εκατομμύριο δολάρια, χωρίς καμία εγγύηση.

Το θέμα έμοιαζε για κοροϊδία, επειδή το επιτόκιο ήταν μόνο μισό τοις εκατό.

Οι όροι όμως του δανείου, ήταν πονηροί και έτσι αναγκάστηκα να μη πάρω το μισό εκατομμύριο και απεδείχθη λογική η κίνησή μου.

Από κείνα τα εκατομμύρια του μαύρου χρήματος προήλθαν τα κόκκινα δάνεια, που κατέκλυσαν όλες τις τράπεζες της Υφηλίου και έγινε της πουτάνας.

Χωρίς επαρκείς εγγυήσεις οι τράπεζες έδιναν τα δάνεια και στην κουτσή Μαρία, με εγγύηση το μπαούλο της γιαγιάς της με τα υφαντά κιλίμια, που μετά από διακόσιες χιλιάδες χρόνια θα είχαν αρχαιολογική αξία σχεδόν ίσαμε το δάνειο.

Βέβαια τα δάνεια δεν τα πήραν εκείνοι, που δεν είχαν ένα σπιτάκι, αλλά εκείνοι που είχαν δέκα σπίτια για να τα κάνουν δέκα πέντε και στο μυαλό τους είχαν, ποτέ να μη τα ξοφλήσουν.

Πράγμα που αποδείχτηκε με τις προσκλήσεις των τραπεζών να προσέλθουν για την τακτοποίηση των δανείων τους.

Προσήλθε μόνο ένα μικρό ποσοστό, απ’ αυτούς που είχαν γερές εγγυήσεις, ζήτημα αν είναι το 20 τοις εκατό.

Το άλλο 80 τοις εκατό δεν πρόκειται να εξοφλήσει ούτε ένα ευρώ, διότι οι εγγυήσεις τους είναι ψεύτικες και εικονικές, που δεν αξίζουν ούτε τα χαρτόσημα.

Τώρα οι τράπεζες τραβιούνται να βρουν τρόπους να εισπράξουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν, διότι ο έλληνας το έβαλε πείσμα να μην το ξοφλήσει.

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι γλειφιτζούρι στον έλληνα, ούτε το ξυλάκι θα σου επιστρέψει.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και ότι να λέει το κράτος, που υποστηρίζει τις τράπεζες, οι δανειολήπτες τα ακούνε βερεσέ.

Και η τράπεζα ειδικού σκοπού να δημιουργηθεί πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί, διότι όπως είπα ο έλληνας είναι αποφασισμένος να ξοφλήσει αυτό το δάνειο, θέλει να από αυτούς που τα έκλεψαν αυτά τα χρήματα, από τους λαούς τους.

Ήταν η εποχή που ο Μπίλ Κλίντον πάτησε πόδι στην Ελβετία να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αμερικανών καταθετών για να φορολογηθούν δεόντως και αν αρνηθούν θα πληρώνουν διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Ήταν ημέρα Παρασκευή και την Τρίτη συμφώνησαν οι Ελβετοί να δώσουν τα ονόματα των αμερικάνων καταθετών και να πληρώσουν  και να πληρώσουν εφτακόσια πενήντα εκατομμύρια πρόστιμο για τρείς μέρες.

Ο Κλίντον όμως τους υπενθύμισε, ότι πρέπει να πληρώσουν για πέντε μέρες, διότι οι τράπεζες στην Αμερική δουλεύουν και τα Σάββατα και τις Κυριακές και πήρε το ένα δισεκατομμύριο διακόσια πενήντα εκατομμύρια από τους κλεφταποδόχους τους Ελβετούς.

Βέβαια η ρετσινιά θα μείνει στην Ελλάδα, διότι θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των τραπεζών στις διεθνείς αγορές του χρήματος, λόγω του κακού παρελθόντος μας.

Πολλοί έλληνες έπεσαν θύματα των τραπεζών, που κοντά στα μαύρα χάθηκαν και τα άσπρα των ελλήνων καταθετών και θα πάρει χρόνο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη το κοινού πάλι στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως και να έχει το πράγμα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, με αιματηρές θυσίες, διότι, όπως είπα δεν πρόκειται άλλο να πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα κόκκινα δάνεια, διότι οι εγγυήσεις που έχουν οι τράπεζες είναι μόνο σκουπίδια.

Το επίσημο κράτος, που συμμετέχει στην διαπλοκή θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς για να καθαριστεί ο στάβλος του Αυγεία, για να δώσει μια ώθηση στη χρηματοδότηση της οικονομίας, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να περιμένει, καλλίτερες μέρες.

Και να μας γίνει μάθημα, ότι τα δάνεια δίνονται με σκοπό να φέρουν κέρδος και να επιστραφούν.

Τα κόκκινα δάνεια όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγικούς σκοπούς, αλλά για επενδύσεις προσωπικής ψυχαγωγίας, όπως βίλες, θαλαμηγούς, χειμερινά καταλύματα και άλλες πολυτελείς εγκαταστάσεις, που έγιναν με σωρεία εγκληματικών ενεργειών.

Παραδείγματος χάρη, το ακίνητο που έχτισε ο δανειολήπτης στο Μάτι της Αττικής, έχει αλυσίδα εγκληματικών πράξεων, διότι είναι παράνομο, δωροδόκησε υπευθύνους, δεν πλήρωσε τους νόμιμους φόρους σε άλλα εισοδήματα, δεν δήλωσε το ακίνητο για να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ και μύρια άλλα εγκλήματα κοντά στα κόκκινα δάνεια.

Γι’ αυτό λέω, ότι τα κόκκινα δάνεια είναι ένα καρκίνωμα, που θα περάσουν πολλά χιόνια για να βρεθεί θεραπεία.

Το πρόβλημα θα πάρει πολλά χρόνια για να θεραπευθεί μερικώς, ολικώς ποτέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here