Με την πανδημία του κορονοϊού covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, μετατράπηκαν σε «κλινικές μιας νόσου», όπως λεγόταν χαρακτηριστικά. Από τον περασμένο Ιανουάριο, επίσης, τα δημόσια νοσοκομεία έγιναν (και) «εμβολιαστικά κέντρα», για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μας ανησυχεί ότι γίνονται  εμβολιασμοί στα νοσοκομεία», σχολίασε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας. Ακόμα και τα τεστ ανίχνευσης του covid-19 γίνονται στα νοσοκομεία. Η Π.Φ.Υ. θα έπρεπε να είναι το «ανάχωμα», για την προστασία του ταλαιπωρημένου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Ιδιαίτερα σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, όπως η πανδημία του κορονοϊού covid-19. Αν υπήρχε ένα σύγχρονο και δυνατό δίκτυο Π.Φ.Υ., είμαστε σίγουροι πως ο αριθμός των ασθενών στις «κλινικές» και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων, θα ήταν χαμηλότερος.

Είναι οξύμωρο στην Ελλάδα, που «παράγει» πολλούς και αξιόλογους γιατρούς και νοσηλευτές (-τριες) με υψηλό επίπεδο κατάρτισης, να αδυνατούμε να οργανώσουμε ένα μοντέρνο δίκτυο Π.Φ.Υ., το οποίο θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τον πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας, γιατί ακουμπά ολόκληρο το φάσμα προσφοράς υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση, παραμένει, παρά τις αισιόδοξες προοπτικές του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις πολλές έως σήμερα παρεμβάσεις, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της, το μεγάλο ζητούμενο για το σύστημα υγείας της χώρας μας αυτή τη στιγμή», έγραψε, κάποτε, ένας φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην εργασία του.

Το 2023, το Ε.Σ.Υ. θα «γιορτάσει» τα 40 έτη λειτουργίας του. Ευελπιστούμε πως η Π.Φ.Υ. θα γίνει η αφετηρία, για τον μετασχηματισμό του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με επίκεντρο το πρώτο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.