Τα σωματεία συνταξιούχων Ι.Κ.Α., Ν.Α.Τ., Ο.Α.Ε.Ε. και ελληνικού δημοσίου δεν είναι ικανοποιημένα, για την απόφαση της δημοτικής Αρχής του Δήμου Καβάλας σχετικά με τις μειώσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021. Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή εξέδωσαν το ακόλουθο κοινό δελτίο Τύπου: «Η διοίκηση των σωματείων μας, έλαβε επιστολή (22/01/2021) από τον δήμαρχο Καβάλας, με την οποία μας ενημερώνει για την απόφαση της δημοτικής Αρχής (αρ. 453/21-12-2020), που αφορά: «… στην απαλλαγή, ή στη γενναία μείωση των δημοτικών τελών, για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας», με την παράκληση να την γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας.

Τις απαλλαγές που αποφασίστηκαν, δεν μπορούμε να τις δεχτούμε ως μέτρο που προχωρά σε «γενναίες» μειώσεις και απαλλαγές για ευρύτερα λαϊκά στρώματα του Δήμου Καβάλας που πλήττονται από μύρια όσα αντιλαϊκά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια (μνημόνια, πανδημία, ανεργία, υποαπασχόληση κ.λπ.). Ιδιαίτερα σε δεινή θέση βρισκόμαστε οι συνταξιούχοι. Ζοφερή είναι η κατάσταση μας, η οποία αποτυπώνεται και σε επίσημα στοιχεία. Περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (985.843), δηλαδή το 38,4% του συνόλου των συνταξιούχων, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 600 ευρώ μεικτά.

Αυτή η πραγματικότητα, μας έφερε στην κατάσταση της απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης. Αυτή την εξαθλίωση και απόλυτη φτώχια έρχεται να «καλύψει» η απόφαση του Δήμου Καβάλας, για μειώσεις και απαλλαγές από τα ανταποδοτικά. Το μέτρο που πήρε η δημοτική Αρχή, παίρνει από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού στις αυξήσεις που επέβαλε πέρυσι στα ανταποδοτικά τέλη για τα νοικοκυριά, προχώρησε σε πραγματικά γενναίες μειώσεις στις τράπεζες και στις μεγάλες ιδιοκτησίες.

Πρακτικά σημαίνει ότι, από τις «μειώσεις» του Δήμου ελάχιστοι είναι οι συνταξιούχοι μέλη μας που θα «ευεργετηθούν». Θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από τον Δήμο, για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των φτωχών οικογενειών και των συνταξιούχων. Νομίζουμε ότι είναι εφικτό και κυρίως αναγκαίο, οι απαλλαγές και οι μειώσεις των ανταποδοτικών τελών σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» να είναι οι ακόλουθες:

-Άποροι: πλήρης απαλλαγή.

-Άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες: ουσιαστική αύξηση των οικονομικών κριτηρίων για υπαγωγή τους στις μειώσεις (ετήσιο εισόδημα έως 20.000 €).

Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για να «βρεθούν τα χρήματα», αρκεί:

-Να καταργηθεί η απόφαση του Δήμου, που προχώρησε σε μείωση στα δημοτικά τέλη στις τράπεζες, στις μεγάλες ιδιοκτησίες, στο χώρο ευθύνης του Δήμου.

-Να τιμολογηθούν με μεγαλύτερους συντελεστές οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα πολυκαταστήματα.

-Να διεκδικήσει η διοίκηση του Δήμου από την κεντρική κυβέρνηση κονδύλια με τη στήριξη του λαού της Καβάλας. Σε μία τέτοια προοπτική, θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, όλων των φορέων, τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους του Δήμου Καβάλας, να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να ενταχθούν ενεργά στα σωματεία τους, να πιστέψουν στη δύναμή τους και πως μόνο με συνειδητό συλλογικό αγώνα, θα επιβάλουμε το δίκιο μας. Καμία εμπιστοσύνη σε κεντρική και τοπική εξουσία, πέρα από τον κοινό αγώνα εργατών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.