Τα οκτώ σημεία της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου κατασκευής του σταθμού διοδίων στην «Άσπρη Άμμο», τα οποία καθιστούν την μελέτη προβληματική, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 στο γραφείο του προέδρου του ιδρύματος, έγινε η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας που έκανε η επιτροπή, με «οδηγό» την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Το πόρισμα παραδόθηκε στη δήμαρχο Καβάλας

Το πόρισμα της επιτροπής αναφέρει ότι: 1) Δεν έγινε διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, 2) η έκταση της περιοχής μελέτης είναι ανεπαρκής, 3) δεν υπάρχουν δεδομένα για τον ατμοσφαιρικό αέρα, 4) δεν υπάρχουν δεδομένα για την ηχορύπανση (θόρυβο), 5) η θέση του σταθμού διοδίων είναι σε επικίνδυνο σημείο, 6) δεν προβλέπονται εναλλακτικές λύσεις, 7) είναι σε αναντιστοιχία με το νομικό πλαίσιο, 8) η μελέτη για την παράκαμψη της Καβάλας είναι άσχετη με τον σταθμό διοδίων.

Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι η πόλη της Καβάλας είναι ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», δεν έλαβε υπόψη στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων την εκτροπή ενός σημαντικού αριθμού οχημάτων, κυρίως βαρέων, μέσα από την πόλη, λόγω λειτουργίας του σταθμού διοδίων στον αυτοκινητόδρομο. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις μελέτες περιβαλλοντικών όρων (σ.σ. της παράκαμψης και του σταθμού διοδίων), γι’ αυτό ετοιμάσαμε ένα σχέδιο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του έργου», είπε ο Κωστής Σιμιτσής, νομικός σύμβουλος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. και μέλος της επιστημονικής επιτροπής.

Το σχέδιο αυτό προσφυγής στο ΣτΕ, παραδόθηκε μαζί με τα τεχνικά συμπεράσματα της έρευνας στη δήμαρχο Καβάλας, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής για την εργασία τους, το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. για τη στήριξη στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει το πόρισμα των επιστημόνων, για να ενισχύσει τη δουλειά που κάνει το «νομικό επιτελείο» του Δήμου Καβάλας. Προς την ίδια κατεύθυνση, συμπλήρωσε, είναι και η προσφυγή που θα καταθέσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τους καινούργιους σταθμούς διοδίων, μετωπικούς και πλευρικούς, στα όρια της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.