Ολοκλήρωσαν τη σπορά οι καλλιεργητές της φημισμένης πατάτας Κάτω Νευροκοπίου και πλέον περνούν στα επόμενα στάδια των εργασιών. Ίσως το σημαντικότερο μέρος της καλλιέργειας η διαδικασία της σποράς, ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα.

Αυτό που προβληματίζει τους   καλλιεργητές για μία ακόμη φορά είναι η τιμή με την οποία θα διαθέσουν το προϊόν τους στην αγορά.  Διαδικασία στην οποία παρεμβαίνουν πολλοί αλλά όχι οι ίδιοι. Τα πρώτα μηνύματα από άλλες πατατοπαραγωγές περιοχές δεν είναι και τόσο αισιόδοξα μιας και η τιμή με την οποία ξεκίνησαν να διαθέτουν το προϊόν τους οι παραγωγοί γρήγορα συμπιέστηκε δραματικά και σε βάρος του παραγωγού. Ανάλογα μηνύματα δημιουργούν ανασφάλεια στους παραγωγούς οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν μια καινούργια καλλιεργητική περίοδο, από την οποία φυσικά ευελπιστούν πως θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Η πιθανότητα μιας χρονιάς με τιμές πώλησης κοντά στο κόστος παραγωγής, είναι πραγματικά ένα καταστροφικό σενάριο, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία. Όλα δείχνουν πως τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί και οι φορείς τους όπως  ομάδες παραγωγών, θα χρειαστεί να καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές του προϊόντος σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως αναφέρουν καλλιεργητές, μεγάλες ποσότητες εγχώριας πατάτας έχουν μείνει αδιάθετες σε άλλες περιοχές της νότιας Ελλάδας όπου ξεκίνησαν την συγκομιδή. Το γεγονός αυτό προβληματίζει δεδομένου πως η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετης πατάτας, σίγουρα θα συμπιέσει την τιμή προς τα κάτω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.