Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δρ. Αλέξης Πολίτης, συμμετείχε στη διαβούλευση του Κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος «InterregNEXTBlackSea», που  διεξήχθη διαδικτυακά την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021. Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη αναλύθηκαν 4 θεματικές ενότητες:

-μία εξυπνότερη Ευρώπη

-μία πιο πράσινη Ευρώπη

-μία κοινωνικότερη Ευρώπη

-καλύτερη κυβερνητική συνεργασία για την Ευρώπη

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε 3 επίπεδα:

1) Επισημάνθηκαν:

-Οι ανάγκες της περιοχής και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

-Ο σκοπός του έργου, που αφορά στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις γεωργικές περιοχές.

-Οι κύριες δραστηριότητες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την αναγνώριση των προϊόντων και την εκπαίδευση και δικτύωση των αγροτών.

-Η σφαιρική εικόνα της εδαφικής ανάλυσης σε σχέση με τη διαδικασία ανάπτυξης του προγράμματος, τη δομή και το στρατηγικό του πλαίσιο.

2) Αξιολογήθηκαν οι θεματικές ενότητες βάσει ερωτηματολογίων και πραγματοποιήθηκε διάλογος για νέες ιδέες, με σκοπό την ένταξή τους στο νέο προγραμματικό πλαίσιο 2021-2027.

3) Ολοκληρώθηκαν τα συμπεράσματα του διαλόγου και ανακοινώθηκε η τελική αξιολόγηση, η οποία έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την εξυπνότερη Ευρώπη, κατόπιν την κοινωνικότερη, την πιο πράσινη και τέλος την καλύτερη κυβερνητική συνεργασία για την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», φέρνει σε συνεργασία φορείς από κράτη μέλη και χώρες-εταίρους, που χρηματοδοτούνται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό γειτονίας. Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμβαθύνει στις προαναφερθείσες κατευθυντήριες πολιτικές ενίσχυσης. Η κατεύθυνση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δια στόματος Α. Πολίτη, είναι στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς της έξυπνης και της πράσινης ανάπτυξης. Άλλωστε, η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του «CBCBLACKSEABASIN 2014-2020», υλοποιεί το έργο με ακρωνύμιο DACIATBSB-461, που αφορά στη «Βελτίωση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και δημιουργία νέων προοπτικών στον τομέα του εμπορίου αλιευτικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας», με προϋπολογισμό 96.816,81€, ενώ ο προϋπολογισμός για το σύνολο των εταίρων ανέρχεται στο ύψος των 682.923,57€.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.