Οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιορίζονται στη διαχείριση των κονδυλίων που χορηγεί το Κράτος για λειτουργικές δαπάνες και επισκευές – συντηρήσεις.

Επομένως, για την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης οι ευθύνες ανήκουν στο Κράτος και εδώ υπάρχει πολύς χώρος για κριτική.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει ένας Δήμος;

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Δράμας και δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο να λειτουργούν τα σχολεία υπό περιορισμό και να κατευθύνονται επισήμως από τον Δήμο Δράμας σε χορηγούς και σε χρηματοδότηση από τους γονείς;

Η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία των σχολείων παραμένει αμείωτη από το 2011. Από το 2011 μέχρι σήμερα υπήρξαν και ήπιοι χειμώνες και χαμηλή τιμή στα καύσιμα (2015-2016) που επέτρεπαν στους Δήμους με σοβαρό σχεδιασμό να δημιουργήσουν αποθεματικά. Επομένως, δεν μας φταίει ο κακός μας ο καιρός.

Η «πόλη + ζωή» ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή εξασφάλιζε πρόσθετη χρηματοδότηση των σχολείων και από το Κράτος και από ιδιώτες, επειδή συστηματικά και τεκμηριωμένα πρόβαλε τις εκκλήσεις προς τους ιδιώτες και τις αξιώσεις προς το Κράτος.

Η «πόλη + ζωή» ως Δημοτική Αρχή με σοβαρό σχεδιασμό ενέταξε όλα τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αλλά η σημερινή δημοτική αρχή, με την καταστροφική της αδράνεια, τα εγκατέλειψε εντελώς.

Επίσης, η «πόλη + ζωή» ως Δημοτική Αρχή με σοβαρό σχεδιασμό τοποθέτησε με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και χορηγούς φωτοβολταϊκά σε 5 σχολεία, εξασφαλίζοντας στις Σχολικές Επιτροπές πρόσθετα έσοδα 200.000 Ευρώ περίπου τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση ακόμη 2 φωτοβολταϊκών, τα οποία μετά από 3 χρόνια ακόμη δεν έχει τοποθετήσει η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου.

Η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ 250.000 Ευρώ περίπου, σήμερα, που και τόκοι υπερημερίας καταβάλλονται και εκπτώσεις λόγω έγκαιρης πληρωμής δίνονται.

Το όφελος από μια καλύτερη διαχείριση των πληρωμών θα μπορούσε να φτάσει έως και 50.000 Ευρώ. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν επέτρεψε ποτέ τέτοια χρέη, παρότι ούτε τόκοι υπερημερίας υπήρχαν ούτε εκπτώσεις έγκαιρης πληρωμής.

Η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου δεν αντικατέστησε 5 καθαρίστριες που αποχώρησαν τα 2 τελευταία χρόνια, περιορίζοντας τη δαπάνη για καθαριότητα κατά 50.000 Ευρώ περίπου, αλλά στερώντας και τη δυνατότητα σε 5 συμπολίτες μας να εργαστούν.

Η «πόλη + ζωή» ως Δημοτική Αρχή με σοβαρό σχεδιασμό απέδωσε στις Σχολικές Επιτροπές τα ενοίκια από τα ακίνητα των σχολείων που ουδέποτε είχαν αποδοθεί από τον Δήμο Δράμας, ενώ η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου δεν έχει αποδώσει τίποτε μέχρι σήμερα.

Η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου δεν φρόντισε για την τακτική είσπραξη των ενοικίων από τα σχολικά κυλικεία, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρέη που σήμερα αδυνατεί να εισπράξει.

Από όσα παραπάνω αναφέρθηκαν, διαπιστώνεται ότι:

και περισσότερα χρήματα ήρθαν στα σχολεία από τον σχεδιασμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής

και πολλά χρήματα χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται από την ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής.

Χωρίς να διαγράφονται οι ευθύνες του Κράτους, καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι πολλά μπορούσε να κάνει η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά όπως είπε δημόσια ένας αντιδήμαρχος «εμείς αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε». Το ζήτημα είναι ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Στην περίπτωσή μας καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη (ήδη έγινε σε ένα σχολείο).

Εμείς καλούμε τους γονείς να μην ενδώσουν στις πιέσεις και να μην πληρώσουν ούτε 1 Ευρώ για τη λειτουργία των σχολείων, γιατί η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Κράτος και τον Δήμο.

Τους καλούμε να απαιτήσουν μαζί μας, από τον κ. Μαμσάκο, να καταβληθούν στα σχολεία όλα τα αναγκαία ποσά για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ας σταματήσει, επιτέλους, να σπαταλά τα χρήματα του Δήμου σε φιέστες, ταξίδια, πανηγύρια και επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ας καταλάβει ότι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων είναι πρώτη προτεραιότητα!!!

Αυτή είναι η αλήθεια!!!

Γραφείο Τύπου

e-mail: poli-zoi@outlook.com

Διαδίκτυο: www.polikaizoi.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here