«Η χρήση της μάσκας δεν είναι πανάκεια», δήλωσε η βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Δράμας του «Κινήματος Αλλαγής», Χαρά Κεφαλίδου, στη συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων.

Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η χρήση της μάσκας θα εξαλείψει την απειλή του Covid-19 στην ανθρώπινη κοινότητα και ειδικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η μάσκα είναι προληπτικό μέτρο και ένα από τα τρία «όπλα», προς το παρόν, που έχουμε για να μειώσουμε τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Μακάρι αντί για μάσκες στην έναρξη της σχολικής περιόδου, να μοιράζονταν σε όλα τα σχολεία (και τα πανεπιστήμια) εμβόλια κατά του Covid-19. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε πως θα χρειαστεί χρόνος, για να παρασκευαστεί το πρώτο εμβόλιο. Έως τότε, επομένως, θα πρέπει να λαμβάνουμε τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης και να μην περιμένουμε από τους άλλους και το κράτος να μας προφυλάξουν.

Γιατί να κατασκευαστούν καινούργιες σχολικές αίθουσες, φίλτατη Χαρά Κεφαλίδου, για να γίνει με ασφάλεια η διδασκαλία; Και να μην μετατραπούν οι υπάρχουσες αίθουσες σε αποστειρωμένους θαλάμους, στους οποίους δεν μπορεί να εισβάλλει κανένας ιός, για να παρακολουθούν τα μαθήματα πλήρη τα τμήματα, όπως την εποχή προ Covid-19.  Αντιλαμβάνεστε πως κάνουμε χιούμορ, αλλά είναι αστείο να ζητάνε μερικοί να κατασκευαστούν περισσότερες σχολικές αίθουσες, ή να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για διδασκαλία, μέσα σε δύο μήνες το καλοκαίρι.

Επίσης, τα μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα για την πανδημία, δεν σημαίνει πως ταιριάζουν για όλες τις χώρες. Η επιλογή των μέτρων που έκανε το Υπουργείο παιδείας της Γερμανίας και της Σουηδίας, για παράδειγμα, ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, είναι προσαρμοσμένη στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και είναι πρόταση των ειδικών επιστημόνων, με βάση τα δεδομένα αυτά.

Στην Ελλάδα ισχύουν άλλα επιδημιολογικά στοιχεία κι αυτά μελετούν οι Έλληνες επιστήμονες, για να κάνουν την εισήγηση στην κυβέρνηση. Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, για να επαναρχίσει ομαλά η σχολική περίοδος. Αλλιώς, θα έλεγαν στον πρωθυπουργό και στην υπουργό παιδείας, ότι πρέπει να αυξηθούν οι αίθουσες, να σχηματιστούν ολιγομελή τμήματα κ.λπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.