Την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), με επικεφαλής τον Αλέκο Λουβουλούδη, γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επισκέφτηκε το Δασαρχείο Θάσου και συνομίλησε με τον δασάρχη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου και συνομίλησε με τον διοικητή.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Από τις συνομιλίες αναδείχτηκε η μεγάλη υποχροματοδότηση που υπάρχει και στις δύο Υπηρεσίες για την πυροπροστασία και συνολικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ενδεικτικό ότι, στην δασική Υπηρεσία εγκρίθηκαν κονδύλια μόλις στο 15% από τις απαιτούμενες πιστώσεις, από τα 150.000 ευρώ που αιτήθηκε η Υπηρεσία, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα για την διάνοιξη και τον καθαρισμό δασικών δρόμων εγκρίθηκαν μόλις 22.000 ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τα έργα που ακόμα αναμένονται να υλοποιηθούν μετά τις καταστροφικές φωτιές των προηγούμενων χρόνων. Εξίσου σημαντική είναι και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στην δασική Υπηρεσία, όπου σήμερα υπάρχουν μόλις 7 εργαζόμενοι, ενώ για την στοιχειώδη λειτουργία απαιτούνται 20.

Στην δε Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται κάθε χρόνο με εποχικούς εργαζόμενους, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, όπως και το γεγονός ότι εξακολουθεί το επάγγελμα του πυροσβέστη, να μην είναι ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, που διαχρονικά ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Αναδεικνύει, επίσης, τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές. Όπως έγινε πρόσφατα με τις αδειοδοτήσεις νέων λατομικών ερευνών.

Σήμερα χρειάζεται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, με τις Οργανώσεις τους και τους συλλόγους τους, να διεκδικήσουν:

-Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Να ενισχυθούν, τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για την βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων.

-Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας. Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμα και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.

-Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, να χρηματοδοτηθούν τα αντυπλυμμηρικά έργα που προγραμμάτισε η δασική Υπηρεσία.

-Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.