Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), με αφορμή δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) για υποδομές στην Καβάλα (εμπορικό λιμάνι, αερολιμένας), εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Όλο και πυκνώνουν τα δημοσιεύματα, για τη δέσμευση υποδομών του Νομού μας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο οικοδόμησης ενός πλέγματος συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Η.Π.Α. που προωθεί ταχύτατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα την ανάσχεση της Άγκυρας.

Βασική και δηλωμένη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η συνολική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. Στόχος, η ανανέωση της συμφωνίας σε πολυετή και όχι ετήσια βάση, γεγονός που θα οδηγήσει σε «διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των Η.Π.Α. στη χώρα μας», σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις. Οι Η.Π.Α. επέλεξαν, ήδη, τοποθεσίες στην περιοχή, που μπορούν να αποτελέσουν βάσεις στρατευμάτων τους.

Το «ενδιαφέρον» των μακελάρηδων της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας και τόσων άλλων, για τις λιμενικές και αεροπορικές υποδομές της Καβάλας, έρχεται σε συνέχεια της παράδοσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για την εγκατάσταση νέας βάσης ως προγεφύρωμα στα ανταγωνιστικά προς τις Η.Π.Α. συμφέροντα, κινέζικα, ρωσικά κ.ά., έρχεται και «κουμπώνει» ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» των επενδύσεων στην ενέργεια και τις μεταφορές, που τόσο πολύ διαφημίζει ο πρέσβης των Η.Π.Α., Πάγιατ, ο οποίος συχνά πυκνά σουλατσάρει στην περιοχή μας. Όχι τυχαία άλλωστε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πομπέο στη χώρα μας, αξιωματούχοι των Η.Π.Α. βρέθηκαν -τις ίδιες ημέρες- σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις τους για το εμπορικό λιμάνι Καβάλας και άλλες υποδομές που η κυβέρνηση ξεπουλά.

Το σφιχταγκάλιασμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τους νατοϊκούς, που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή μας, αλλά εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τον λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η παρουσία του Νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο, όπου δεν αναγνωρίζει σύνορα, η καλλιέργεια του εδάφους από Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκή Ένωση της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης, σε συνδυασμό με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που αυξάνει τις προσφυγικές ροές και σιγοντάρει τα παιχνίδια της Τουρκίας, είναι παράγοντες που τροφοδοτούν τις συνθήκες πολεμικής εμπλοκής.

Ο λαός και στην περιοχή μας επιβάλλεται να ξεσηκωθεί μαζί με το Κ.Κ.Ε. σ’ ένα μαζικό κίνημα διεκδίκησης να κλείσουν οι βάσεις, να απομακρυνθούν τα πυρηνικά, να ακυρωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. Για να μην πληρώσει ακριβά το «μάρμαρο», όπως πολλές φορές στο παρελθόν, για να κατακτήσει το δικαίωμα στην ειρήνη και την ευημερία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.