Η απειλή των υψηλών προστίμων είναι μοχλός πίεσης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), προκειμένου να ολοκληρώσουν, ή να επισπεύσουν, τα απαραίτητα έργα υποδομής για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Ένα τέτοιο έργο, για τη διαχείριση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων, όπως υπολείμματα κήπων και αποφάγια, θα αρχίσει το έτος 2020 στον Δήμο Δοξάτου. Η διαχείριση των απορριμμάτων αυτών αναμένεται να μειώσει τα έξοδα του Δήμου για την μεταφορά των σύμμεικτων στο χώρο υγειονομικής ταφής στο Παλαιόκαστρο Σερρών, εάν οι δημότες ανταποκριθούν πλήρως. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 347.000 ευρώ μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που θα εξασφαλίσει στον Δήμο Δοξάτου σημαντικό αριθμό ειδικών κάδων καφέ χρώματος και βιοδιασπώμενες σακούλες που θα μοιραστούν στους δημότες.

Δ. Δαλακάκης: «Είναι μία καλή αρχή,

για τη μείωση των τελών

του Δήμου προς τους δημότες του»

Συγκεκριμένα, θα γίνει προμήθεια ενός απορριμματοφόρου και 2.900 κάδων των 10 λίτρων, που θα διατεθούν στα νοικοκυριά. Ακόμα, προμήθεια 90 κάδων των 40 λίτρων, που θα διατεθούν σε καταστήματα και 100 κάδων μεσαίων και 380 μεγάλων, που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία για δημόσια χρήση. «Το σημαντικό είναι, ότι θα γίνει και προμήθεια σε διακόσιες ογδόντα εννέα χιλιάδες βιοδιασπώμενες σακούλες, που θα μοιραστούν δωρεάν στα νοικοκυριά, προκειμένου να τοποθετούν σ’ αυτές τα σύμμεικτα απορρίμματα. Τα βιοδιασπώμενα υλικά, δεν μπορούν να τοποθετούνται στις κοινές πλαστικές σακούλες γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά μόνο σε βιοδιασπώμενες, καθώς αυτά θα μεταφέρονται σε μονάδα κομποστοποίησης», δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Δαλακάκης στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» και πρόσθεσε: «Ειδικά τα υλικά των κήπων, που οδηγούνται στα απορρίμματα, περιέχουν υψηλή υγρασία και γι’ αυτό αυξάνεται το βάρος τους. Πράγμα που σημαίνει ότι, το βάρος αυτό πληρώνεται αδρά από τον Δήμο κάθε χρόνο, προκειμένου να μεταφερθεί στον Χ.Υ.Τ.Α. Παλαιοκάστρου Σερρών. Έτσι, με την ολοκλήρωση της προμήθειας το 2020, ο Δήμος μας θα μειώσει τα έξοδα και θα μπορεί να μειώσει τα τέλη καθαριότητας. Η σκληρή δουλειά αποδίδει και τα έργα μας θα εκτελούνται για πολλά χρόνια ακόμα. Αντί να πηγαίνουν στις Σέρρες για ταφή, θα πηγαίνουν στην μονάδα κομποστοποίησης που κατασκευάζεται αυτή την εποχή στον Δήμο Προσοτσάνης κι αυτό είναι μία καλή αρχή, για τη μείωση των τελών του Δήμου προς τους δημότες του».

Άνοιξαν οι τεχνικοί φάκελοι του έργου

του βιολογικού καθαρισμού

Όσον αφορά τον σταθμό βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, ο δήμαρχος είπε πως τελείωσε το πρώτο μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας με το άνοιγμα των τεχνικών φακέλων και ακολουθεί η εξέταση των ενστάσεων από τους υποψήφιους αναδόχους του έργου. «Είναι πέντε υποψήφιοι ανάδοχοι, οι οποίοι κατέθεσαν ισάριθμες ενστάσεις και η απόφαση της επιτροπής διαγωνισμού αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα, θ’ ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και όποιος δώσει την καλύτερη προσφορά, θα πάρει και το έργο. Η διαδικασία προχωράει αρκετά καλά και σύντομα θα έχουμε νεότερα. Εντός του 2020, αν δεν υπάρξει απρόοπτο, αναμένεται να αρχίσει το έργο», ανέφερε ο δήμαρχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.