Στο δημοκρατικό πολίτευμα ο βασικός κανόνας είναι πως υπερισχύει η βούληση της πλειοψηφίας, διότι η ομοφωνία είναι σπάνιο φαινόμενο. Η αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων), προκάλεσε ανατροπή στον τρόπο διοίκησης των Περιφερειών και των Δήμων. Οι αλλαγές στον «Κλεισθένη», που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση (σ.σ. της Νέας Δημοκρατίας), περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση.

Για να λειτουργήσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και κατ’ επέκταση η Δημοκρατία, οι ρόλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Όσο απαραίτητη είναι η παράταξη που ασκεί διοίκηση, εξίσου αναγκαία είναι και η μειοψηφία, γιατί ασκεί τον έλεγχο στη διοίκηση. Με τον «Κλεισθένη» δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφούσα παράταξη, με την έννοια ότι μπορεί να διοικήσει την Περιφέρεια, ή τον Δήμο, χωρίς τη σύμπραξη άλλης, ή άλλων παρατάξεων. Υπάρχει, απλά, μία παράταξη, η οποία διαθέτει περισσότερους περιφερειακούς, ή δημοτικούς, συμβούλους από τις υπόλοιπες, αλλά όχι το 51% των εδρών. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης αυτής, δεν εξελέγη περιφερειάρχης, ή δήμαρχος! Δυστυχώς, η παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης στη (δημοκρατική) λειτουργία των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού έγινε, για μία ακόμα φορά, με πολιτική σκοπιμότητα. Είναι αστείο να λέγεται από τους «θιασώτες» του «Κλεισθένη», ότι με την «μεταρρύθμιση» αυτή διασφαλίστηκε η πραγματική λαϊκή βούληση, όταν στις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές το ποσοστό αποχής των πολιτών υπερέβη το 40%.

Επίσης, είναι άστοχο να λένε οι υποστηρικτές του «Κλεισθένη», ότι ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, διότι η συνεργασία δεν επιβάλλεται με νομοθετικά τερτίπια. Το «κερασάκι» έβαλε η ψήφιση των αλλαγών από τη σημερινή κυβέρνηση, με στόχο να ισχυροποιηθεί ο δήμαρχος ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Πως, όμως, ένας επικεφαλής συνδυασμού που πήρε τη 2η θέση, να υλοποιήσει το πρόγραμμα που δεν επέλεξε η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα, στις εκλογές; Τα ευτράπελα είναι πολλά και προκαλούν έντονο προβληματισμό. Συγχρόνως, προκαλούν απορία για τον σκοπό που έχει η κεντρική διοίκηση. Επιθυμεί μία αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη και δημοκρατική, ή υποχείριο και πεδίο πολιτικών και άλλων συναλλαγών; Δεν είναι τυχαίο ότι, μερικές ημέρες πριν αναλάβουν οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, το τοπίο είναι πολύ θολό. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.