Έχουμε χάσει το μέτρημα με τις υποψηφιότητες των δημάρχων στον Δήμο Δράμας και στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μετά την ψήφιση του νέου σχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, με την ονομασία «Κλεισθένης» και ειδικότερα την εφαρμογή, για πρώτη φορά, του συστήματος της απλής αναλογικής, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών που φιλοδοξούν να γίνουν δήμαρχοι!

Κατά την άποψη μας, όχι γιατί θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους, αλλά γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν την προσωπική φιλοδοξία τους. Όσοι και όσες γνωρίζουν καλά το χώρο της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν εμπειρία από τη λειτουργία ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των οργάνων του, δεν βλέπουν με αισιοδοξία την υλοποίηση του σχεδίου «Κλεισθένης». Δεν πρόκειται για απλή επιφύλαξη, επειδή είναι μία «καινοτομία» η οποία θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στην πράξη. Είναι βέβαιοι πως θα προκύψουν σοβαρά πρακτικά προβλήματα. Το εκλογικό αυτό σύστημα, εκτιμούν, θα οδηγήσει στο χάος. Η απλή αναλογική, λένε, ενθαρρύνει την πολιτική συναλλαγή και όχι τη συνεργασία.

Οι πολίτες ενός Δήμου ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, για να αναδείξουν δήμαρχο και όχι «συνασπισμό» συνδυασμών που θέλουν να συνδιοικήσουν. Επιλέγουν το πρόσωπο εκείνο, το οποίο θεωρούν πιο κατάλληλο, για να δώσει λύσεις στα προβλήματα και αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Η λαϊκή παροιμία λέει ότι: «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει».

Η συνεργασία, για το καλό ενός τόπου, μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων επιτυγχάνεται στην πράξη. Και όχι με εκλογικές αλχημείες.

Μπορούν, δηλαδή, να συνεργαστούν (καλύτερα) πέντε, έξι, ή περισσότεροι, συνδυασμοί μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, απ’ ότι τρεις, ή τέσσερις; Πρέπει να εκλεγούν πέντε και περισσότεροι συνδυασμοί, για να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων στις συνεδριάσεις; Κι αν μπορούν να ταυτιστούν στις αποφάσεις όλοι αυτοί οι συνδυασμοί, ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής τους; Ας τα «βρούνε» μεταξύ τους προεκλογικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here