Μικρή η διαφορά που υπολογίζουν πως θα λάβουν οι δικαιούχοι κάτοικοι της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου από το φετινό  επίδομα θέρμανσης συνυπολογίζοντας και την αύξηση που έχει ανακοινωθεί.  Το τελικό ποσό που θα λάβει κάποιος δικαιούχος κάτοικος της περιοχής  του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, παραμένει ιδιαίτερα μικρό για να καλύψει άξιο λόγου μέρος της συνολικής δαπάνης για την θέρμανση του χειμώνα.

Περισσότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν περίμεναν οι κάτοικοι του Κάτω Νευροκοπίου για τον φετινό χειμώνα, αφού όλοι είχαν την ελπίδα πως το περσινό «λάθος»  ίσως φέτος διορθώνονταν. Τελικά όλα δείχνουν πως δεν έγινε κάποιο λάθος. Η απόφαση ήταν προϊόν σκέψης και πιθανώς σχετικών εισηγήσεων. Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως δεν βλέπουν στην Αθήνα την αδικία, όταν έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε  το επίδομα μια οικογένειας με παιδιά στο Κάτω Νευροκόπι να φτάνει τα 350 ευρώ.   Εάν δηλαδή στο εμπόριο ένας τόνος καυσόξυλα κοστίζει από εκατό έως και εκατόν τριάντα ευρώ, είναι εύκολο να υπολογίσουν όλοι πόσους τόνους θα αγοράσουν με το επίδομα θέρμανσης. Φυσικά είναι δύσκολο να αναφερθεί πόσους τόνους καυσόξυλα χρειάζεται μια τέτοια οικογένεια για την θέρμανση της και αυτό γιατί σε πολλούς θα φάνει παράξενο. Ίσως δεν ξέρουν πως είναι να θερμάνεις παιδικό δωμάτιο με δέκα πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν ή να θερμαίνεις κατοικία συνεχόμενα για διάστημα επτά ή οκτώ μηνών.

Το σίγουρο είναι πως στην περίπτωση του Κάτω Νευροκοπίου ή άλλων περιοχών με ανάλογες συνθήκες, τα κριτήρια θα έπρεπε να μην είναι οριζόντια τόσο στο ύψος του επιδόματος και γιατί όχι  και στην επιλεξιμότητα των    δικαιούχων.

Οι αλλαγές στο φετινό επίδομα:

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια:

Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

 Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια:

Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.