Στις 17/5/1914 το Πρωτόκολλο της Κερκύρας απέκτησε διεθνή κύρωση, τη δε 1/7/14 οι εν Αθήναις πρέσβεις των έξι μεγάλων δυνάμεων, γνωστοποίησαν εις την Ελληνική κυβέρνηση ότι οι κυβερνήσεις τους επιδοκιμάζουν αυτό το Πρωτόκολλο. Λόγω της έκρηξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ματαιώθηκε αυτό το πρωτόκολλο. Το Σεπτέμβριο του 1914, ο ενεργών εξ ονόματος των έξι συμμαχικών κυβερνήσεων, Άγγλος πρέσβης έδωσε εντολή στην Ελλάδα να ανακαταλάβει τη Βόρειο Ήπειρο!!! Δυστυχώς η τότε Ελλάς του διχασμού δεν εξετέλεσε την εντολή! Υπήρχαν τότε 376 Έλληνες ιερείς στη Βόρειο Ήπειρο. Το δε 1921 είχαμε 360 Ελληνικά σχολεία με 22595 μαθητές. Όμως με διώξεις του Αλβανικού κράτους το Δεκέμβριο του 1933 έμειναν μόνο 10 δικά μας σχολεία.

Τον Απρίλιο του 1915 έγινε η Μυστική Συμφωνία του Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας-Γαλλίας-Ρωσίας και Ιταλίας με πρόβλεψη την οριστική παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 1919 με τη συμφωνία Τιτόνι-Βενιζέλου η Ιταλία αναλαμβάνει να υποστηρίξει στη διάσκεψη της Ειρήνης τις αξιώσεις της Ελλάδος επί τη Βορείου Ηπείρου.

Το Ανώτατο Διασυμμαχικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 1920 αποφασίζει να γίνουν δεκτές οι διεκδικήσεις της Ελλάδος στη Βόρειο Ήπειρο από Αργυρόκαστρο έως την Κορυτσά. Το Μάιο του 1920 η Αμερικανική Γερουσία αποφασίζει να αποδοθούν, η Βόρεια Ήπειρος και τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα μέσω της Συνδιάσκεψης Ειρήνης. Την 28η Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα δέχεται επίθεση από Ιταλούς και Αλβανούς. Ο Ελληνικός στρατός τους νικά και ενσωματώνει τη Βόρεια Ήπειρο. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα έθεσε δύο θέματα στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 το ένα ήταν η Βόρειος Ήπειρος.

Στις 29/7/1946 η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθετεί παμψηφεί το εγκριθέν υπό της Επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων ψήφισμα περί παραχωρήσεως της Βορείου Ηπείρου και της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Το θέμα παραμένει εκκρεμές στο Συμβούλιο Υπουργών των 4 Δυνάμεων. Ο Γάλλος Ζαν Σαβάν έγραψε σχετικώς: «Ποιος πολιτισμένος άνθρωπος θα αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να ξαναπάρει τη Βόρειο Ήπειρο; Ποιος από τους οργανωτές της Ειρήνης θα τολμούσε να κάμει τέτοια αδικία σ’ αυτή την ηρωική χώρα, που είναι η δεύτερη πατρίδα όλων μας και το λίκνο του ανθρωπίνου μεγαλείου;».

Δυστυχώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις διακηρύσσουν συνεχώς ότι «η Ελλάς δεν διεκδικεί τίποτε και από κανέναν»!!! Αλλά και οι «σύμμαχοι» μας, πρόδωσαν και αυτοί τη χώρα μας. Ακόμη και σήμερα, η ένοχος σιωπή τους στις αυθαιρεσίες των Τούρκων είναι ένα είδος προδοσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.