Ήταν ακόμη νωπή η συμφορά του 1922 όταν ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς ορθώνει το πύρινο πνεύμα του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος» της 21η Ιουνίου 1923 λέγοντας:

«Η κύρια ιδεολογία του έργου μου είναι η πατρίδα. Η φυλή. Η αντίληψη των καινούργιων ιδεών (κομμουνισμός) ίσως δεν είναι τόσο κοντά σ’ εμέ. Σ’ εμέ το μεγάλο ιδανικό είναι άλλο. Είναι η «Μεγάλη Ιδέα». Ναι. Καθ’ αυτό η Μεγάλη Ιδέα. Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Επειδή είμαι τόσο πατριδολάτρης όλες οι κρίσιμες στιγμές του έθνους μας έχουν αποτυπωθεί στους στίχους μου».

Μας είναι γνωστοί οι στίχοι που έγραψε το 1922 «Βοσκοί στη μάντρα της πολιτείας οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα. Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί, καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι, για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτά».

Όταν στα 1928 ο Βενιζέλος προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο περί ιδιωνύμου αδικήματος το να υπηρετεί κανείς τα σχέδια της κομμουνιστικής διεθνούς, σχέδια ανθελληνικά, τα οποία απειλούν όχι μόνο την ιδέα και την ουσία του έθνους μας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας! Ο «Ριζοσπάστης» ερωτά τον Παλαμά ο οποίος αποφεύγει λέγοντας ότι «δεν ανακατεύομαι στα πολιτικά, δεν μ’ ενδιαφέρουν». Ο «Ριζοσπάστης» του επιτίθεται σφοδρότατα με ύβρεις!

Ο Παλαμάς, τον Ιούλιο του 1931 γράφει στο περιοδικό «Πολιτικά Φύλλα»: «Οι τόποι που κινούνται τα Σοβιέτ και οι τρόποι με τους οποίους πολιτεύονται όσο κι αν ευρίσκομ’ έξω και ολόμακρα, μου είναι αντιπαθητικοί».

Το 1936 ο Ε. Μιχόπουλος στέλνει στον Παλαμά το μυθιστόρημά του με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο με τίτλο: «Δυστυχώς επλανήθημεν» ζητώντας τη γνώμη του. Το Σεπτέμβριο του 1936 ο Παλαμάς απαντά (ήταν ήδη το καθεστώς της 4ης Αυγούστου): «Είναι αδύνατο κανείς να μην εκτιμήσει και να μην τιμήσει με κάποιο θαυμασμό την επίμονη και την ακατάβλητη εργασία σας για την πατριωτική και ειλικρίνεια και την εθνικιστική του ενέργεια». Και συμπληρώνει: «…Από τους πρωτοστάτες των απάτριδων μπολσεβίκων που κατέλαβαν, κυβερνούν και λυμαίνονται τη μεγάλη Ρωσία… Σαν ακούμε τη λέξη μπολσεβίκοι, κομμουνιστές, ταραζόμαστε και αντιπαθούμε, σε ότι βλέπουμε, σε ότι ακούμε τριγύρω μας, σε ότι κινεί την απιστία, την κακοπιστία, την έχθρα, το μίσος…».

Τελικά στις 18/7/1929 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο περί ιδιωνύμου, στο οποίο έμμεσα συνηγόρησε και ο Παλαμάς, στίχοι του οποίου είναι και οι κάτωθι:

«Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες όσσα, ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.