Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Ο Σωφρόνιος είχε πρόβλημα με τις εξετάσεις και αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε στα γράμματα και έμεινε στο χωριό και έγινε ένας από τους καλλίτερους νοικοκυραίους. Από μικρό παιδί πάθαινε ένα τρακ και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να γράψει δύο λέξεις παρά τις προσπάθειες των δασκάλων και των καθηγητών.

Πολλές φορές λιποθύμησε πάνω στις εξετάσεις και τον πήγαν στο νοσοκομείο με σοκ βαριάς μορφής.

       Όταν οι δικοί του συνειδητοποίησαν το πρόβλημά του αποφάσισαν να τον πάρουν  από το σχολείο και έτσι έμεινε αγρότης στο χωριό.

      Παράπονο δεν είχε, ούτε και το πήρε κατάκαρδα που δε συνέχισε τις σπουδές του που ήθελε να γίνει κτηνίατρος, επειδή αγαπούσε πολύ τα ζώα.

Στο χωριό τον κορόιδευαν, ότι αγαπούσε πιο πολύ την κατσίκα του από την γυναίκα του, πράγμα που δεν τον ενοχλούσε καθόλου. Και πολλές φορές είχε κατσίκι δίπλα του όταν οδηγούσε το αγροτικό του αυτοκίνητο. Μάλιστα είχε βγάλει και μια φωτογραφία με μια κατσίκα στο τιμόνι.

 Ίσως και το επώνυμο του να έπαιζε κάποιον ρόλο στην αγάπη του για τα κατσίκια επειδή λεγόταν Κατσίκης. Το μόνο πρόβλημα που είχε ήταν όταν ήθελε να ανανεώσει το δίπλωμά του επειδή δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις και όλο κατέφευγε σε ένα κατσικάκι και όλα ταχτοποιούνταν μια χαρά. Τώρα τελευταία όμως ήρθε ένας καινούριος διευθυντής της υπηρεσίας και ήταν πολύ ζόρικος δεν δεχόταν τίποτα για την εξυπηρέτηση και απαιτούσε κανένα δίπλωμα χωρίς εξετάσεις. Ο Σωφρόνιος πήγε σε κάτι δικούς του να δει τι θα κάνει με τον καινούριο διευθυντή, που ήταν ζόρικος και έκανε πως δεν τον νοιάζει η περίπτωση του Σωφρόνιου που δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις, πράγμα που του το εξήγησαν οι υφιστάμενοί του. Δεν συγκινήθηκε από τίποτα, επέμενε να δώσει εξετάσεις για να πάρει δίπλωμα οδηγήσεως.

     Όμως η Διοίκηση είχε και παραθυράκια και ένα από αυτά βρήκε ο Σωφρόνιος και με τρία κατσικάκια έκανε τη δουλειά του.

     Ένα για εκείνον που έδωσε τις εξετάσεις, ένα για εκείνον που συμπλήρωσε τα χαρτιά και ένα για τον φωτογράφο, που έκανε την δουλειά στα εξωτερικά φωτογραφεία, με μια φωτογραφία που του έδωσε ο Σωφρόνιος από το κινητό του.

     Μόνο που έγινε ένα μικρό λαθάκι, που ο φωτογράφος δεν το κατάλαβε, επειδή δεν ήταν συνηθισμένος σε πλαστογραφίες και πάνω στην βιασύνη του, γρήγορα πήρε την πρώτη φωτογραφία από το κινητό και την επικόλλησε στην άδεια οδηγήσεως, που την έβαλε σε ένα φάκελο και την έδωσε στον Σωφρόνιο και του ευχήθηκε καλά χιλιόμετρα.

     Χαρούμενος ο Σωφρόνιος για την επιτυχία του, μονολογούσε και έλεγε τι τις θέλουν τις μεγάλες πόρτες στις διοικήσεις, αφού υπάρχουν τόσα πολλά παραθυράκια που κάνεις τη δουλειά σου με ένα κατσικάκι από το μαντρί σου, παρά να τρέχεις στα περίπτερα για χαρτόσημα, για παραβολόσημα και ένα σωρό ανόητα σήματα.

     Έβαλε το δίπλωμά του στην κωλότσεπη και έμεινε ήσυχος.

Άμα όμως έχεις έναν διευθυντή που είναι ζόρικος δεν πρέπει να χαίρεσαι.

Και το κακό έγινε στον δρόμο προς το Μααρά.

Ο διευθυντής παραφύλαγε στην στροφή της Πατίνας και μόλις πέρασε ο Σωφρόνιος πετάχτηκε από πίσω του ο διευθυντής με τις σειρήνες να ουρλιάζουν και τον ακινητοποίησαν.

–    Άδεια παρακαλώ και ασφάλεια.

      Μόλις είδε την φωτογραφία ο διευθυντής άνοιξε τα μάτια του και είπε στον αστυνομικό που είχε μαζί του, πέρασέ του χειροπέδες και ανάβοντας ένα τσιγάρο είπε στον αστυνομικό όλα μπορούσα να τα φαντασθώ, ότι συμβαίνουν στην υπηρεσία μου, αλλά όχι και κατσίκες να οδηγάνε στους δρόμους που είμαι εγώ υπεύθυνος.

     Έδειξε τη φωτογραφία πάνω στο δίπλωμα και τα μάτια του Σωφρόνιου πετάχτηκαν έξω, όταν είδε την κατσίκα του στο τιμόνι του αυτοκινήτου του.

     Τότε θυμήθηκε τον φωτογράφο που βιαζόταν να κάνει τη μεταφορά της φωτογραφίας από το κινητό στο δίπλωμα και αντί να πάρει τη φωτογραφία του, πήρε την πρώτη που ήταν η κατσίκα του στο τιμόνι και έβαλε τα κλάματα.

     Ο διευθυντής δεν συγκινήθηκε από τα δάκρυά του και άρχισε τον εξάψαλμο, θα, θα, θα και επειδή και επειδή και επειδή και θα τιμωρηθείς παραδειγματικά, επειδή με εμπαίζεις και στο δικαστήριο θα έρθεις να καταθέσεις ποιους δωροδόκησες και με τι αντάλλαγμα και πώς, για να σας ετοιμάσω τα στρώματά σας στη φυλακή.

–    Εγώ ήρθα σ’ αυτή τη περιφέρεια για να βάλω τάξη από την ασυδοσία και θα το κάνω, ο Θεός ο ίδιος να κατεβεί δεν θα με εμποδίσει.

–    Είχα ακουστά, ότι οργιάζει η συναλλαγή με κατσικάκια, αλλά δεν το πίστεψα μέχρι αυτή τη στιγμή που είδα κατσίκα στο τιμόνι.

–    Μη κλαψουρίζεις για να με συγκινήσεις και πάρε τηλέφωνο το σπίτι σου, ότι απόψε θα κοιμηθείς στην αστυνομία και από αύριο βλέπουμε.

      Ο Σωφρόνιος του εξήγησε την περίπτωσή του, ότι δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις επειδή παθαίνει ένα τρακ.

      Δεν πειράζει του είπε ο διευθυντής ο καιρός, τα χρόνια που θα κάνεις στη φυλακή θα σου μάθουν πώς να δίνεις εξετάσεις και να τα καταφέρνεις μόνος σου.

–    Έλα μπες στο περιπολικό γιατί έχουμε και συνέχεια.

     Το αυτοκίνητό μου θα μείνει εδώ;, ρώτησε ο Σωφρόνιος τον διευθυντή.

–    Τι στενοχωριέσαι για το αυτοκίνητό σου, του απάντησε ο διευθυντής, τηλεφώνησε στην κατσίκα σου να ‘ρθει να το πάρει.

     Με δουλεύεται κύριε διευθυντά.

–    Καθόλου, ίσα, ίσα σε προετοιμάζω για την παράσταση που θα αρχίσει αύριο στα σοβαρά.

–    Είμαι αποφασισμένος αυτήν την περιφέρεια να την κάνω όπως πρέπει, όπως την ονειρεύομαι την καλλίτερη στην Ελλάδα και δεν με ενδιαφέρει αν μπουν οι μισοί στη φυλακή.

     Και αναχώρησαν για τη Δράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.