Θεωρούμε πως δεν είναι παράλογο να δίνεται μία «δεύτερη ευκαιρία» σε μία νέα δημοτική αρχή, ακόμα κι αν έχει στη διάθεση της ένα έτος περισσότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις. Τα πέντε, ή τα τέσσερα, έτη, δεν είναι επαρκής χρόνος, για να υλοποιήσει στο 100% το πρόγραμμα της. Κι αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό, αλλά την πραγματικότητα.

Η πρώτη θητεία, ωστόσο, μπορεί να δώσει το «στίγμα» της διοίκησης. Να δώσει, δηλαδή, μία «πρώτη γεύση» των στόχων, των προτεραιοτήτων, του οράματος, σε γενικές γραμμές, που έχει η δημοτική αρχή. «Δώσαμε και δίνουμε ένα ισχυρό αγώνα, ώστε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τόπο. Ξεπεράσαμε σκοπέλους και σήμερα, τολμώ να πω, η Δράμα άλλαξε σελίδα», δήλωσε ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, σε συνέντευξη του.

Η Δράμα, βεβαίως, δεν «άλλαξε σελίδα», όπως δήλωσε ο δήμαρχος, αλλά έκανε, ή κάνει, «βήματα» προς την κατεύθυνση αυτή. Κάτι που θα αξιολογήσουν οι δημότες στις ερχόμενες εκλογές. Θα κρίνουν εάν η σημερινή δημοτική αρχή εργάζεται, είναι αποτελεσματική και έχει σχέδιο για τον Δήμο.

Επίσης, οι δημότες πρέπει να λάβουν υπόψη το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον και τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι Δήμοι στην Ελλάδα. Οι συνθήκες αυτές, δεν είναι ευνοϊκές, ενώ η κατάσταση δυσκολεύει με την πάροδο των ετών. Δυστυχώς, η κεντρική διοίκηση θέλει, όλο και περισσότερο, να ελέγχει την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας ως «μοχλό πίεσης» τη χρηματοδότηση. Κάθε έτος, οι πόροι που δίνει το κράτος προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες περικόπτονται, αλλά οι αρμοδιότητες παραμένουν ίδιες, ή αυξάνονται.

Οι διοικήσεις, λοιπόν, αναζητούν «διέξοδο» στην αύξηση των ιδίων πόρων και στα διάφορα ευρωπαϊκά και μη χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να παράξουν έργο. Στο σημείο αυτό να κάνουμε μία παρένθεση, για να τονίσουμε πόσο σφιχτός είναι ο «εναγκαλισμός» της κεντρικής προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θυμίζοντας την απόφαση μιας κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των Δήμων, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες λειτουργίας του κράτους!

Κατά την άποψη μας, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εν ενεργεία δήμαρχοι έχουν ένα προβάδισμα (νίκης) έναντι των συνυποψήφιων τους, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μία μόνο θητεία. Για να μην επανεκλεγεί δήμαρχος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, πρέπει να συμβεί κάτι από τα ακόλουθα: είτε να αποβιώσει, είτε να μην είναι υποψήφιος, είτε να εμφανιστεί κάποιος νέος και ακαταμάχητος διεκδικητής του αξιώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here