Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή του Νευροκοπίου και ιδιαίτερα το Οχυρό, από τις πλημμύρες λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης της προηγούμενης περιόδου. Στον δρόμο ανάμεσα στο Οχυρό και το Νευροκόπι, το ύψος του νερού έφτασε το 1,5 μέτρο και τρία αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και χρειάστηκαν βοήθεια για να απομακρυνθούν. Όπως δήλωσε στο ΞΥΡΑΦΙ ο Πρόεδρος του Οχυρού, Νίκος Σαρπότας, μια μοναχή κινδύνεψε να πνιγεί όταν προσπάθησε να περάσει από το σημείο αυτό. Τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε ο Πρόεδρος, το νερό έφτασε δίπλα στα σπίτια ενώ τις μέρες αυτές κατέβηκε κάπως η στάθμη του νερού. Την προηγούμενη Παρασκευή είπε, συζητήθηκε η πιθανότητα να εκκενώσουμε τα σπίτια του χωριού. Τελικά, «σπάσαμε» το ποτάμι κι έτσι βρήκε και άλλη διέξοδο το νερό για να μην γίνουν περισσότερες καταστροφές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ο Νίκος Σαρπότας είπε, πως δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει η περιοχή και εδώ και χρόνια συζητάμε το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Νομίζω, ότι η κατασκευή του φράγματος στο Καρβουνόρεμα, θα μπορέσει να μειώσει κατά 50% τον όγκο των πλημμυρών, όπως είχε γίνει με το φράγμα των Λευκογείων, από το οποίο μειώθηκαν τα νερά κατά 20-25%. Στο φράγμα των Λευκογείων, μέσα σε τέσσερις μέρες είχαν συγκεντρωθεί 4 εκατομμύρια κυβικά νερού, που αν δεν υπήρχε το φράγμα θα είχε αφανιστεί ολόκληρο το χωριό. Συζητήσαμε, είπε, και τη δυνατότητα να ανοίξουν περισσότερο οι τρύπες, από τις οποίες φεύγει το νερό και βγαίνει στο σπήλαιο Μααρά, αν και τα τελευταία δυό χρόνια ήδη τις είχαμε καθαρίσει και διανοίξει λίγο περισσότερο. Φοβόμαστε όμως, ότι το πρόβλημα των πλημμυρών θα μεταφερθεί στις πιο κάτω περιοχές και κυρίως στα Κοκκινόγεια. Για το φράγμα του Καρβουνορέματος υπάρχει και παλιά μελέτη η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ρωτήσαμε τον Πρόεδρο Οχυρού, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για το αν θα είναι υποψήφιος. Μας δήλωσε, ότι δεν έχει πρόθεση να είναι και πάλι υποψήφιος, λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. «Μου αρέσει και θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά συνηθίζω, όταν αποφασίσω να υπηρετήσω ένα τέτοιο σκοπό, να αφοσιώνομαι και να κάνω τη δουλειά που θα μου ανατεθεί, όσο γίνεται καλύτερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here