Το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ανακοίνωσε ότι, ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση τω αστικών αποβλήτων προβλέπει την κατασκευή περισσότερων από 40 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) και άλλων 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Μ.Ε.ΒΑ.). Οι μονάδες αυτές έχουν χωροθετηθεί και η δημοπράτηση των Μ.Ε.Α. που δεν δημοπρατήθηκαν, θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021. Μεταξύ αυτών είναι και η Μ.Ε.Α. της Δράμας.

Η μονάδα στη Δράμα θα κατασκευαστεί

στην περιοχή της Σίψας

Η δημοπράτηση της Μ.Ε.Α. στη Δράμα αναμένεται να αρχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα και έχει προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή θα γίνει δυτικά του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) στην περιοχή της Σίψας. Η Μ.Ε.Α. θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα του κάδου με καφέ χρώμα, τα οποία θα συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.), Γιώργος Βογιατζής, με την ανάπτυξη των καφέ κάδων θα γίνεται διαλογή των οργανικών αποβλήτων στην πηγή και συμπλήρωσε ότι, η μηχανική διαλογή δεν θα απαιτείται πλέον. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάποια σημεία των Δήμων Δράμας και Δοξάτου, θα αναπτυχθούν οι καφέ κάδοι. «Η διαλογή στην πηγή, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Η δική μας αρμοδιότητα είναι, η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχουμε στους Δήμους, βοηθάμε στο κομμάτι της προμήθειας κάδων και απορριμματοφόρων», ανέφερε και συνέχισε: «Θέματα, όπως τα σημεία εγκατάστασης των κάδων και ο τρόπος αποκομιδής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. έχει προχωρήσει σε μία μελέτη για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, για την κάλυψη με κάδους και την προμήθεια των απορριμματοφόρων». Για την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων απαιτούνται απορριμματοφόρα με την ανάλογη στεγανότητα. Το όχημα διαθέτει και πλυντήριο, για να πλένεται άμεσα ο κάδος μετά από κάθε περισυλλογή. «Με αυτό το έργο, θα πραγματοποιηθεί απόλυτα το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας» σημείωσε ο Γ. Βογιατζής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.