Το τρανζίστορ  

0
13

Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Όσο και να προσπαθώ να μη χρησιμοποιώ ξένες λέξεις στα κείμενά μου, πολλές φορές δεν τα καταφέρνω, διότι οι ξένες λέξεις, είναι αυτές που δίνουν το νόημα στο αντικείμενο, επειδή είναι νέο προϊόν και έχει την αρχική λέξη της ξένης γλώσσας και καθιερώνεται με αυτό το όνομα.

     Στην περίπτωσή μου, το τρανζίστορ, είναι το τρανζίστορ, όσο και να ψάξεις σε

ελληνικό λεξικό, το τρανζίστορ θα είναι πάντα τρανζίστορ, εκτός άμα είσαι φανατικός έλληνας και θέλεις οπωσδήποτε να το μεταφράσεις, θα γίνει πάνω κάτω κάτι τέτοιο, ανέλυχνων κυτταροφόρον ηλεκτροφορτιζόμενον φορητόν ραδιόφωνον τσέπης.

     Για να αποφύγεις όλον αυτόν τον ορισμό, λες τρανζίστορ και ξέρεις, ότι είπες ακριβώς αυτό που θέλεις.

    Ήταν η εποχή του 1956,που είχε βγει στην κυκλοφορία και σε προσιτή τιμή και όλοι φρόντισαν να αποκτήσουν το τρανζίστορς τους, όπως σήμερα το κινητό τους.

    Θυμάμαι, γύριζα στον κάμπο και επισκεπτόμουν τους φίλους μου, που όργωναν τα χωράφια τους και στο αλέτρι είχαν κρεμασμένο το τρανζίστορ.

    Μια μέρα επισκέφτηκα, τρείς φίλους μου στον κάμπο και οι τρείς είχαν το τρανζίστορ στο αλέτρι κρεμασμένο και όργωναν, ακούοντας Τσιτσάνη η Καζαντζίδη, που μόλις άρχισε να βγαίνει στο ράδιο.

    Εκείνη τη μέρα επισκέφτηκα τον Λευτέρη τον Λαζίκα στα μέρη της Πατίνας, τον Γιάννη τον Φωτακίδη στο Δράμαγιολού και τον Μανώλη τον Ανθίτσο κοντά στα μνήματα.

    Όλοι τους είχαν το τρανζίστορ κρεμασμένο στο αλέτρι και άκουγαν μουσική οργώνοντας το χωράφι και για να είμαι ειλικρινής τους ζήλεψα και ήθελα και εγώ να ήμουν αγρότης, αλλά είχα αποφασίσει να φύγω από τα καπνά.

    Την ιστορία αυτή την έζησα κατά το ήμισυ, δηλαδή κατά την σπορά του τρανζίστορ και κατά την συγκομιδή την άκουσα από τον Γρηγόρη τον Τσακιρίδη. Ακούστε την λοιπόν και απολαύστε την. Τη μέρα που πήγα στο χωράφι, που όργωνε ο Μανώλης ο Ανθίτσος, κοντά  στα μνήματα, τον είδα να έχει στο χερούλι του αλετριού κρεμασμένο το τρανζίστορ του και η φοράδα του, φαίνεται πως το απολάμβανε και αυτή τα ρεμπέτικα και σιγοψιθυρίζοντας, όχι η φοράδα, αλλά ο Μανώλης όργωνε μια χαρά το χωράφι του.

     Φαίνεται όμως πώς σε μια στιγμή ακούμπησε το τρανζίστορ κάπου και άλλαξε σταθμό και εσίγησε, εκείνη τη στιγμή θα έπεσε από το αλέτρι και ο Μανώλης δεν το πρόσεξε και τα χώματα το σκέπασαν.

     Το έψαξε κάμποση ώρα, με την ελπίδα, ότι θα αρχίσει να παίζει κάνα τραγούδι αλλά δυστυχώς το τρανζίστορ είχε βγει από την εμβέλεια του σταθμού και σίγασε και έτσι δεν το βρήκε ποτέ. Έτσι έγινε η σπορά του τρανζίστορ.

     Το θέρος έγινε την άλλη μέρα, όταν ο Γρηγόρης ο Τσακιρίδης, πήγε να οργώσει το δικό του χωράφι κοντά στα μνήματα, που συνόρευε με του Ανθίτσου και με την πρώην αυλακιά κάτι πρωτάκουστο συνέβαινε γύρω του και άρχισε να φοβάται.

     Μουσική ακούγονταν υπόκωφα, αλλά πουθενά στον ορίζοντα δεν φαίνονταν κάτι να προδίδει την πηγή της μουσικής.

     Στην αρχή τα χρειάστηκε, επειδή ήταν κοντά στα μνήματα και άρχισε τις προσευχές, αλλά σιγά, σιγά το συνειδητοποίησε, ότι οι πεθαμένοι αποκλείεται να είχαν συναυλία.

     Έστησε αφτί και άκουσε η μουσική ερχόταν από το χωράφι του Ανθίτσου και με προσοχή πλησίασε στο μέρος, από όπου ερχόταν ο ήχος.

     Το τρανζίστορ είχε απορυθμιστεί σε βουλγάρικο σταθμό, γι’ αυτό ο Γρηγόρης άκουγε μουσική, που δεν μπορούσε να την καταλάβει.

     Χωρίς να χάσει καιρό εντόπισε το σημείο του ήχου και αφού έσκαψε λίγο εντόπισε το τρανζίστορ και αφού το καθάρισε από τα χώματα το έβαλε σε ελληνικό σταθμό και έπαιζε μια χαρά.

     Τελείωσε το όργωμα και αφού κανείς δεν παρουσιάστηκε το κράτησε ο Γρηγόρης το τρανζίστορ και το είχε κρεμασμένο από ένα κλαδί μουριάς, που είχε το εξοχικό κέντρο.

     Με την μουσική αυτού του τρανζίστορ εγώ και ο Μανώλης ρίξαμε πολλές ζεμπεκιές, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε ο Μανώλης, εκείνο το τρανζίστορ μπορεί να ήταν το δικό του.

     Ο Γρηγόρης όταν αστειευόταν   έλεγε, κάποιος έσπειρε ένα τρανζίστορ και εγώ το θέρισα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.