Το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. και του «Οδηγητή», έδειξε την δυναμική του Κ.Κ.Ε. στην Θάσο!

0
3

Με επιτυχία και πλήθος λαού και νεολαίας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε το 49ο φεστιβάλ Κ.Ν.Ε.-«Οδηγητή» στο νησί της Θάσου. Το σύνθημα του φεστιβάλ: «Με το Κ.Κ.Ε. για τον σοσιαλισμό, «για να γένουνε τα σκοτάδια λάμψη» (Ν. Χικμέτ)» ακούστηκε δυνατά στην Θάσο, όπου ο λαός και η νεολαία ανέδειξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) σε δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, το «ταξίδι» του φεστιβάλ στο νησί έγινε σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας μπροστά στην μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που απασχόλησαν τις ομιλίες και τις συζητήσεις, ενώ αναδείχθηκαν και οι δυνατότητές που γεννιούνται μπροστά σε αυτές τις εκλογικές μάχες, αφού: «Στις εκλογές του Ιούνη, με την προσπάθεια του λαού του νησιού, έγινε ένα σημαντικό βήμα, πάμε για τα επόμενα! Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούνη, η διακριτή άνοδος που κατέγραψε το κόμμα, φανερώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δυνατότητες για ακόμα πιο μαχητικό και πλατύ άνοιγμα σε περισσότερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, με στόχο να κερδίσει νέες ψήφους το κόμμα, να χάσουν δυνάμεις τα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοι που στηρίζουν, να δεχθούν πλήγμα από τον λαό για την πολιτική που τον τσακίζει καθημερινά», ειπώθηκε στις ομιλίες.

Το φεστιβάλ άρχισε στην πλατεία της Καλλιράχης, με αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου, ενώ πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Χριστίνα Στεργίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.) και απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Χρυσάφης, υποψήφιος δήμαρχος Θάσου με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση». Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών «δέθηκε» στις ομιλίες με τις μάχες που έχει δώσει ο λαός της περιοχής μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που βιώνει, όπως για παράδειγμα με την έλλειψη νερού στο νότιο τμήμα του νησιού, αλλά και με την κατάσταση στο αγροτικό ιατρείο Καλλιράχης το οποίο δεν λειτουργεί από τις 18 Ιουλίου, λόγω μη «έγκαιρης προκήρυξης» θέσης από το Υπουργείο υγείας κι ενώ υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι για την θέση γιατροί.

Η επόμενη «στάση» του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετά έτη στον Λιμένα, όπου πλήθος κόσμου αγκάλιασε την εκδήλωση με τον Δημήτρη Κουτράκη και τον Βασίλη Αντωνέλη, ντόπιους καλλιτέχνες. Η ομιλία έγινε από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κ.Ν.Ε. και ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι και πολύ χορό από τους «Πρίμα Βίστα».

Το φεστιβάλ κορυφώθηκε στα Λιμενάρια, στις Αποθήκες Μεταλλείων, με το μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου. Η πολιτική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Κ.Ν.Ε. Στην ομιλία έγινε αναφορά στο σύνθημα του φεστιβάλ, με στίχους δανεισμένους από τον Ν. Χικμέτ που μελοποιήθηκαν υπέροχα από τον Μάνο Λοΐζο, συμπυκνώνει εικόνες και εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος. δίνει το στίγμα του Κ.Κ.Ε., για το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από την καταχνιά που φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα. Με αυτό, οι Οργανώσεις της Κ.Ν.Ε. σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην περιοχή, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, σαν συνέχεια της μάχης των βουλευτικών εκλογών, πόσο μάλλον στην Θάσο, όπου ο λαός ανέδειξε το Κ.Κ.Ε. δεύτερο κόμμα.

«Μία ματιά μόνο σε όσα ήρθαμε αντιμέτωποι, ο λαός και η νεολαία, από την επόμενη μέρα τον βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγαν προεκλογικά μόνο το Κ.Κ.Ε. και η Κ.Ν.Ε., ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι πυρκαγιές που σκόρπισαν την θλίψη και τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας, επιβεβαίωσαν ότι για το σάπιο αστικό κράτος, για όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα, οι βιβλικές καταστροφές στην ζωή και την περιουσία του λαού και το περιβάλλον, είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε, όπως κυνικά λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στην ομιλία έντονη αναφορά έγινε στην δολοφονία του 29χρονου οπαδού της Α.Ε.Κ., σημειώνοντας ότι: «Το κράτος που αποδεικνύεται εξαιρετικά «ικανό», αποτελεσματικό και με επιτελικότητα» όταν πρόκειται να καταστείλει τους μαθητές, τους φοιτητές, τους απεργούς εργάτες και τους αγρότες όταν διαδηλώνουν και διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματα τους, αλλά αφήνει ανενόχλητους τους δολοφόνους εγκληματίες νεοναζί να διασχίζουν όλη την χώρα, να φτάνουν μέχρι την Αθήνα και να κάνουν επιδρομή στερώντας την ζωή από έναν νέο άνθρωπο, 29 χρονών, φίλο της Α.Ε.Κ. Από την πρώτη στιγμή, το κόμμα μας και η Κ.Ν.Ε. κατέδειξαν τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό και οδήγησαν στην στυγερή δολοφονία του Μιχάλη, που συγκλόνισε τον λαό και την νεολαία αυτές τις μέρες. Αναδεικνύεται, για άλλη μία φορά, ότι τα εθνικιστικά-ναζιστικά τάγματα εφόδου δρούνε με την ανοχή, αν όχι και την στήριξη των κρατικών μηχανισμών, για να αξιοποιηθούν ενάντια στον λαό και την νεολαία ως το «μακρύ- οπλισμένο χέρι του συστήματος ως στρατοί επιχειρηματικών συμφερόντων. Το Κ.Κ.Ε. και η Κ.Ν.Ε. θα συνεχίσουμε να τους ξεσκεπάζουμε και μαζί με τον λαό, τις Οργανώσεις του και τους μαζικούς φορείς να τους απομονώνουμε στοχεύοντας το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και στις μάχες που δίνουν, σημείωσε ότι: «Μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο πραγματικά φιλολαϊκό έργο οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των κομμάτων που δεσμεύονται από φανερά και αθέατα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν αναλάβει «εργολαβία» από τα κόμματά τους να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την επιχειρηματική δράση σε κάθε πλευρά της ζωής του λαού, πνίγοντας τις ανάγκες του για τα κέρδη των λίγων;

Μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που δεσμεύονται από τις «δημοσιονομικές αντοχές», που συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους είναι «κόστος», ότι είναι πιο «συμφέρουσα» η ανακύκλωση της ανεργίας με τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α. σε Δήμους και που πλέον θα αφορούν εργαζόμενους μέχρι και 74 ετών;

Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι που προσκυνούν την ανταποδοτικότητα σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη, δηλαδή τα χαράτσια, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το κράτος; Με δεδομένη την συμφωνία τους στην στρατηγική των κομμάτων και των κυβερνήσεών τους, υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία, έτσι που να μην πέφτουν ταβάνια, να μη φορτώνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς πλευρές της λειτουργίας των σχολικών μονάδων; Υπάρχει περίπτωση τέτοιες δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό του λαού, που διεκδικεί τα δικαιώματά του απέναντι στην εργοδοσία; Να μπουν εμπόδιο σε αντιδραστικές αλλαγές όπως π.χ. την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας; Μοναδική εγγύηση ότι ζητήματα όπως τα παραπάνω θα βρεθούν ψηλά στην «ατζέντα» της «επόμενης μέρας», είναι οι εκλεγμένοι του Κ.Κ.Ε., οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι μόνοι που είναι δοκιμασμένοι, σταθεροί αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Που σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό κόστος, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, υψώνοντας, μαζί με σωματεία, συλλόγους και φορείς, τείχος στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, κάνοντας πράξη από όποια θέση κι αν βρέθηκαν την εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση. Είτε είναι στην δημοτική Αρχή, όπως στην Πάτρα, είτε σε θέσεις δημοτικής αντιπολίτευσης, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές βρέθηκαν απέναντι σε κυβερνήσεις και κράτος. Από τέτοιες θέσεις, άλλωστε, ο Κ. Πελετίδης και η αγωνιστική δημοτική Αρχή στην Πάτρα κατάφεραν όσα κατάφεραν σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον λαό της πόλης: Από την μείωση χαρατσιών και την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων χωρίς επιβάρυνση του λαού, μέχρι τις μάχες για να μην ξεσπιτωθεί κανένας από τους πλειστηριασμούς, ενάντια σε απολύσεις, σε εργοδοτικά εγκλήματα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για υποδομές και μέτρα προστασίας κ.ο.κ. Να το κάνει και ο λαός της Θάσου, όπως και ο λαός της Πάτρας, έτσι κι αλλιώς στις βουλευτικές εκλογές το απέδειξε ότι μπορεί, αναδεικνύοντας το Κ.Κ.Ε. σε δεύτερο κόμμα στο νησί με αυξημένα ποσοστά και ψήφους, πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Σε κάθε εκδήλωση του φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση βιβλίου της σύγχρονης εποχής, με μαζική προσέλευση από τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, στην κεντρική εκδήλωση στα Λιμενάρια, έγινε η παρουσίαση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Θάσου, από τον επικεφαλής Νίκο Χρυσάφη. Οι πρώτοι 35 υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι: Αντωνίου Αντώνης (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Αρσενίου Δέσποινα (συνταξιούχος), Βαλαβάνη Άννα (ιδιωτική υπάλληλος), Γάτος Ιωάννης (ιδιωτική υπάλληλος), Γκαδάτσιου-Υδριώτη Βασιλική (ιδιωτική υπάλληλος), Γρίτζος Παναγιώτης (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Εμανουήλ Χρίστος (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Ζουρίδης Σταύρος (ιδιωτικός υπάλληλος), Θωμάς Δημήτριος (εργάτης), Ιατρού Ρούλα (αυτοαπασχολούμενη επαγγελματίας), Ιωάννου Αλκμήνη (αγρομελισσοκόμος), Καλδάρας Διογένης (συνταξιούχος Δημοσίου), Καραγιαννοπούλου Ευθυμία (ιδιωτική υπάλληλος), Κάσδαγλη Ανδρονίκη (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Κοζίνκαγια Αλεξία, Κρεοπώλης Άγγελος (οδοντοτεχνίτης), Κυριατζίδου-Παπαναρέτου Χαρίκλεια (συνταξιούχος Δημοσίου), Λαμπρινίδης Λάμπρος (συνταξιούχος), Λιακούδη Έφη (ιδιωτική υπάλληλος), Λοβολούδη Μαργαρίτα (αυτοαπασχολούμενη επαγγελματίας), Λοβολούδης Αλέκος (συνταξιούχος), Λοβολούδης Παναγιώτης (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Μαγδαληνός Βασίλης (εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Μαργιώτου Σοφία (συνταξιούχος), Πασά Άννα, Ροδάς Κώστας (ιδιωτικός υπάλληλος), Στεργίου Δημήτριος (αγρότης), Τσανάκα Βάσω, Τσιπλάκης Θωμάς, Φάκας Δημήτριος (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Φάκας Αναστάσιος (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Φιλαρέτου Αργυρή (αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας), Φυλακτάκης Γιώργος (φοιτητής), Χονδρογιάννης Βασίλης (εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα (εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.