ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό

0
2

Μειωμένο κατά 117,4 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών κατά 6,1% σε τρέχουσες τιμές (10,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές). Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,9% σε τρέχουσες τιμές (7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές).

Αύξηση στα τουριστικά έσοδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μικρή αύξηση παρουσίασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών. Η αύξηση οφείλεται στην βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, καθώς και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, δείχνουν ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 60,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 45,6%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022. Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Η εικόνα στο τρίμηνο

Μειωμένο κατά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α΄ τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (10,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντίστοιχα (2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή μείωση, η οποία οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών, που αντισταθμίστηκε στην μεγαλύτερη έκτασή της, από την βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 74,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 63,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.