Αντίθετη με την πρωτοβουλία του Γιάννη Πασχαλίδη, βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, να επιδοτηθεί η πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, είναι η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), που εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Ως άλλος Αϊ Βασίλης, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πασχαλίδης, διεκδικεί να εξασφαλίσει «νέο δώρο» προς τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στη Θάσο από το Υ.Ε.Ν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στον τοπικό Τύπο, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό ναυτιλίας κατέθεσε πρόταση για την ένταξη της γραμμής Πρίνου-Καβάλας στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, προκειμένου «να δοθεί το κατάλληλο κίνητρο, ώστε να γίνει βιώσιμη (βλέπε κερδοφόρα) η γραμμή που εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα κατοίκων και επαγγελματιών της Θάσου».

Δηλαδή, να δοθεί ζεστό χρήμα και νέα προνόμια στους πλοιοκτήτες, από τις πλάτες του λαού μετατρέποντας την πανδημία για τους πλοιοκτήτες και συνολικά για το κεφάλαιο, σε χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσουν παραπέρα την κερδοφορία τους, αλλά και να τελειώνουν με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Αποτελεί πρόκληση η πρόταση αυτή, τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες έχουν μπουκώσει από κέρδη όλα αυτά τα χρόνια, που απολαμβάνουν προνόμια που τους έχουν παραχωρήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όπως και της Νέας Δημοκρατίας, με φοροαπαλλαγές, με απαλλαγές από τις εισφορές στο Ν.Α.Τ., με μειώσεις στα λιμενικά τέλη, με απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων και αντί να μειώσουν τα εισιτήρια, τα αύξησαν παραπάνω, ενώ την ίδια στιγμή, έχουν τσακίσει τον λαό στη φορολογία, έχουν τσακίσει τους μισθούς και τις συντάξεις, επιβάλουν νέα χαράτσια.

Απέναντι στην ανάγκη των κατοίκων του νησιού, για φτηνή απρόσκοπτη σύνδεση 365 ημέρες το χρόνο από Πρίνο για Καβάλα, για πληρώματα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για οργανικές συνθέσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πλοίων και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προτάσσουν ο κύριος Πασχαλίδης και το Υ.Ε.Ν. τα κέρδη των πλοιοκτητών. Επίσης, με την ανοχή της κυβέρνησης, εν μέσω πανδημίας, παραμένει ξεκρέμαστο το νησί από πλοίο επιφυλακής για έκτακτο περιστατικό μεταφοράς ασθενή μετά το πέρας των δρομολογίων. Μία υποχρέωση των πλοιοκτητών που άρθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συνεχίζει στην ίδια ρότα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα το όλο ζήτημα να μεταφέρεται στην καλή θέληση των πλοιοκτητών με το αζημίωτο. Πράγμα που σημαίνει 5-6 βραδιές το 20ημερο δεν υπάρχει πλοίο επιφυλακής. Για τους ναυτεργάτες πέρα από την ανεργία ακόμα και τα 530 ευρώ έχει φροντίσει με τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση να τα πάρουν ελάχιστοι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους πλοιοκτήτες, αυτοί δένουν τα καράβια και προχωράνε σε απολύσεις, μειώνουν οργανικές συνθέσεις, ενώ ακόμα και 530 ευρώ έχουν να τα πάρουν από τον μήνα ΙΟΥΝΗ. Ο λαός του νησιού, τα σωματεία και οι φορείς του, χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν:

-Εδώ και τώρα να προγραμματιστούν δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας, χωρίς καμία επιδότηση.

-Ανάκληση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου 2932/01, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν την ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών!

-Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους και άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, φοιτητές, μαθητές, ειδικές τιμές για συνταξιούχους, μείωση εισιτηρίων 50%».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.