Η τήρηση της καθαριότητας και της ευταξίας στις λαϊκές αγορές, είναι ζήτημα που αφορά τους Δήμους, τους παραγωγούς, τους μικροπωλητές και τους καταναλωτές. Πρώτιστα υπεύθυνος είναι ο Δήμος, που παραχωρεί τον χώρο για να γίνεται η λαϊκή αγορά και οφείλει να τον παραδώσει καθαρό στους δημότες.

Βεβαίως και πρέπει να συνεργαστούν στην προσπάθεια αυτή οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές, που χρησιμοποιούν τον χώρο, όπως και οι καταναλωτές που τον επισκέπτονται, για να κάνουν τις προμήθειες και τις αγορές τους.

Οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί, ωστόσο, μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς οφείλουν να μαζέψουν τους πάγκους που έστησαν και τα είδη που δεν πούλησαν. Τα απορρίμματα πρέπει να τα ρίξουν κάπου, εκεί που θα έχει επιλέξει ο Δήμος να γίνεται η συλλογή τους. Εάν υπάρχει τέτοιος χώρος στη λαϊκή αγορά, αλλά οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές δεν τον χρησιμοποιούν, οφείλει η δημοτική Αρχή να κάνει αυστηρή σύσταση κι αν κάποιοι δεν συμμορφωθούν, να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο, ή και προσωρινή αποβολή του παραβάτη από την λαϊκή αγορά.

Γι’ αυτό, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Δράμας, Χρήστος Κυριακίδης, πριν στείλει επιστολή προς τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά της Δράμας, για να ζητήσει τη συνεργασία τους, είναι χρήσιμο να βάλει τους κανόνες. Αλήθεια, υπάρχει κανονισμός λειτουργίας της λαϊκής αγοράς; Κι αν υπάρχει, τι προβλέπει για τα απορρίμματα; Που συλλέγονται αυτά, πως συλλέγονται και από ποιον συλλέγονται; Εφαρμόζεται η διάταξη του κανονισμού, για την καθαριότητα στη λαϊκή αγορά;

Αν δεν υπάρχει κανονισμός, η δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας πρέπει να συντάξει και να ζητήσει τις προτάσεις των παραγωγών και των μικροπωλητών. Αφού ετοιμαστεί ένα κείμενο με κοινά αποδεκτούς όρους, θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και έγκριση.

Έως τότε, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, για να ικανοποιήσει τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την άσχημη εικόνα μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς, μπορεί να τοποθετήσει σε δύο, ή τρία, σημεία ισάριθμους κάδους για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων, ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές, για να ρίχνουν εκεί τα απορρίμματα. Και η Υπηρεσία καθαριότητας για τη γρήγορη συλλογή τους. Αν ο Δήμος Δράμας δεν έχει τέτοιους κάδους, υπάρχει η λύση της ενοικίασης τους από ιδιώτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.