Στο πλαίσιο του έγκαιρου σχεδιασμού και προγραμματισμού των πολιτιστικών και λοιπών δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου και ιδιαίτερα της οργάνωσης του περιφερειακού φεστιβάλ VIA EGNATIA 2021, το οποίο εντάχθηκε στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με συνολικό προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλα τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, συλλόγους, καθώς και στους εκπαιδευτικούς και λοιπούς φορείς, προκειμένου να καταθέσουν σχετικές προτάσεις για την δράση αυτή. Οι φορείς, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου 2021, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dykavalas@pamth.gov.gr. Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη και την μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών αξιών στο ευρύτερο κοινό, διοργανώνει επί 6 έτη με παράλληλες δράσεις σε όλη τη Περιφέρεια το φεστιβάλ VIA EGNATIA, με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας οδού, έναν ιστορικό δρόμο, καθώς αυτή σμίγει με την σύγχρονη Εγνατία οδό, ως συνδετικό κρίκο όλης της περιοχής και ως άξονας ανάπτυξης του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας/Θάσου προγραμματίζει δράσεις υψηλής πολιτιστικής αξίας, που θα έχουν ως θεματικό άξονα την αρχαία Εγνατία οδό, θα έχουν υπερτοπική σημασία και θα είναι δωρεάν για το κοινό. Ο χρόνος πραγματοποίησης έχει επιλεχθεί, έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή και συνεχόμενη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2021 και ο τόπος διεξαγωγής όλων των δράσεων, πρέπει να είναι αυστηρά στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας/Θάσου και σε σημεία κοντινά στην νέα και αρχαία Εγνατία οδό, ώστε να μην παρεκκλίνουν από το συγκεκριμένο θέμα. Οι προτάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν μία σειρά αξιόλογων δράσεων, που καλύπτουν διάφορες πτυχές του πολιτισμού μας, την παράδοση και την λαϊκή κουλτούρα και στοχεύει να αποτελεί πυλώνα πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, στην σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία οδό και την σημερινή πολιτιστική δραστηριότητα.

Στόχος είναι η προβολή του πολιτισμού, της τοπικής παράδοσης και της κουλτούρας, στο πλαίσιο της κεντρικής ιδέας της γιορτής στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας οδού που ενώνει όλη την Περιφέρεια, η ανάδειξη, η διαφύλαξη και η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ψυχαγωγία και η οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας με την πολιτιστική προβολή της πόλης ως οικονομικό μοχλό της τοπικής κοινωνίας.

Η παρούσα δράση θα είναι άρρηκτα συνδεμένη με τους σκοπούς της Περιφέρειας και τις διατάξεις του αριθ. 144/2010 Προεδρικού Διατάγματος «Οργανισμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», καθώς επιδιώκεται η προβολή και προαγωγή του πολιτισμού για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Οι σχετικές προτάσεις θα αξιολογηθούν και από αυτές θα επιλεγούν οι αρτιότερες, οι πιο ενδιαφέρουσες και αυτές που μπορούν να υλοποιηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες, κυρίως όμως, όσες εμπίπτουν στους στόχους, στις αρχές και στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

Μετά την υποβολή των προτάσεων και για την επιλογή των προμηθευτών, η Περιφερειακή Ενότητα θα τηρήσει την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί προμηθειών δημοσίου. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.-Π.Ε. Καβάλας/Θάσου, δεν επιτρέπεται να επιχορηγεί, ή να στηρίζει οικονομικά δράσεις άλλων φορέων, παρά μόνο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, ή να οργανώνει δράσεις. Στην περίπτωση αυτή, αναλαμβάνει όλο το μέρος των δαπανών των δράσεων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ συνολικά. Ο έγκαιρος σχεδιασμός του φεστιβάλ VIA EGNATIA, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην διοργάνωση ποιοτικά αναβαθμισμένων και ελκυστικών εκδηλώσεων και η συμβολή των συλλόγων στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, είναι καθοριστικής σημασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.