Αγρίεψε» ο καιρός τις τελευταίες ημέρες και το κύμα κακοκαιρίας πλήττει μεταξύ άλλων περιοχών και τον ακριτικό Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου.  Τις τελευταίες ημέρες οι χιονοπτώσεις και στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου είναι συνεχείς και κατά περιόδους  έντονες. Όλα έχουν καλυφθεί από χιόνι ενώ σοβαρά ήταν τα προβλήματα της πρώτης ημέρας στο οδικό δίκτυο όλης της περιοχής.

Στο Κάτω Νευροκόπι το ύψος του χιονιού τις ημέρες του πρώτου κύματος χιονοπτώσεων ξεπερνούσε τα σαράντα εκατοστά όπως και σε πολλά ακόμα χωριά, στοιχείο επιβαρυντικό για τις προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων η χαμηλή θερμοκρασία η οποία τις ημέρες εκείνες  ευνοούσε την συσσώρευση χιονιού στο οδόστρωμα. Χαρακτηριστικό είναι πως η θερμοκρασία ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες κυμαίνονταν γύρω στους -8 και -10 βαθμούς, γεγονός που επιβάρυνε την κατάσταση αφού σε διαφορετική περίπτωση  η υψηλότερη θερμοκρασία θα ευνοούσε το λιώσιμο του χιονιού. Η κατάσταση διαφοροποιείται κάπως στο δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, δεδομένου πως η θερμοκρασία κατά την περίοδο των χιονοπτώσεων είναι υψηλότερη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Αναπόφευκτα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής. Μέσα και προσωπικό βρίσκονται «επί ποδός» για συνεχόμενα εικοσιτετράωρα στην προσπάθεια να διατηρηθεί λειτουργικό το οδικό δίκτυο και να αποφευχθούν φαινόμενα αποκλεισμού χωριών. Η προσπάθειες επικεντρώνονται στα δύο άκρα του Δήμου αφού ο οδικός άξονας προς τις Τοπικές Κοινότητες Βαθυτόπου και Καταφύτου και  ο οδικός άξονα που οδηγεί από το Κάτω Νευροκόπι προς Μικρομηλιά είναι από τους πλέον ορεινούς, δυσπρόσιτους και κατά κανόνα περισσότερο προβληματικούς κατά τις περιόδους χιονοπτώσεων. Μάλιστα στην περιοχή αυτή πέραν του κεντρικού οδικού άξονα χρίζουν εκχιονισμού και τα τμήματα εκείνα του οδικού δικτύου που οδηγούν προς τους οικισμούς Λιβαδακίου, Αχλαδομηλιάς, Περάσματος και Δέλτα, καθώς επίσης και το τμήμα εκείνο του δρόμου από Μικροκλεισούρα έως Βώλακα. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στην συγκεκριμένη ανατολική πλευρά του Δήμου πρέπει να γίνεται εκχιονισμός σε οδικό δίκτυο μήκους εκατό και πλέον χιλιομέτρων, χωρίς να συνυπολογιστούν εργασίες εκχιονισμού και αποκατάστασης πρόσβασης σε σταβλικές εγκαταστάσεις.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της χιονόπτωσης ήταν πως το πρωινό της περασμένης Τρίτης η κυκλοφορία στο οδικό Εθνικό δίκτυο από Δράμα προς Κάτω Νευροκόπι και τελωνείο Εξοχής μπορούσε να γίνει με πολύ μεγάλη δυσκολία και φυσικά μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και κυκλοφορούσαν κυρίως αυτοκίνητα με τετρακίνηση, αφού για όλους τους άλλους ήταν παρακινδυνευμένη η μετακίνηση.   Ανάλογη η κατάσταση το πρωινό της χθεσινής ημέρας οπότε και η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία για λίγη ώρα προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα. Στην  συνέχεια η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε χωρίς προβλήματα αφού ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες εκχιονισμού οι οποίες κατέστησαν σε λίγη ώρα είναι η αλήθεια το τμήμα όπου υπήρχε χιόνι, λειτουργικό και ασφαλές.   Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν προβλήματα ευτυχώς όχι σοβαρά στο οδικό δίκτυο προς την Τοπική Κοινότητα των Ποταμών τόσο στο τμήμα από Κάτω Νευροκόπι όσο και στο τμήμα από Βώλακα. Η έστω και μικρή ολιγωρία στον εκχιονισμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία, δεδομένης της σφοδρότητας της χιονόπτωσης. Στα συγκεκριμένα τμήματα αναφέρθηκαν και καθυστερήσεις τις τελευταίες ημέρες στην ρίψη άλατος.

Κλειστά τα σχολεία

Από την αρχή της κακοκαιρίας με εξαίρεση δύο ημέρες, τα σχολεία και στο Κάτω Νευροκόπι αλλά και στις κοινότητες όπου λειτουργούν, παραμένουν κλειστά. Όπως είναι φυσικό η πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία είναι παραπάνω από δύσκολη, όπως δύσκολη είναι η πρόσβαση και για το εκπαιδευτικό προσωπικό αφού η μετακίνηση από και προς την Δράμα κάποιες ημέρες τουλάχιστον δεν είναι εύκολα και κυρίως τα πρωινά.  Έτσι η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων της περιοχής μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στην «κατάψυξη» η περιοχή…

Πέρα όμως από τα χιόνια των τελευταίων ημερών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, η χαμηλές θερμοκρασίες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή τον τελευταίο ένα μήνα. Η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου βρίσκεται υπό συνθήκες «κατάψυξης» για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ πριν ακόμα το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας αναδείξει τα προβλήματα του χειμώνα. Στο Κάτω Νευροκόπι η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά κάτω από το μηδέν με εξαίρεση λίγες ημέρες για λίγες ώρες κατά την διάρκεια του μεσημεριού όπου η θερμοκρασία φτάνει η ξεπερνά τους μηδέν βαθμούς, ενώ τις υπόλοιπες ώρες φτάνει τους -10 βαθμούς και τις νυχτερινές ώρες ακόμα πιο χαμηλά. Το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας έφερε αρκετά χιόνια, ευτυχώς όμως βελτίωσε τις συνθήκες της θερμοκρασίας αφού είναι αισθητά υψηλότερες από τις προηγούμενες ημέρες.

Τα χιόνια έφεραν επισκέπτες…

Μία ευχάριστη παράμετρος του χιονιά του προηγούμενου διαστήματος, είναι αν μη τι άλλο και η αισθητή αύξηση της επισκεψημότητας στην περιοχή. Λίγο πριν της γιορτές και σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου και τις δράσεις που προγραμματίστηκαν εκεί, την έναρξη λειτουργίας της Ονειρούπολης στην Δράμα ξεκίνησε η ανοδική πορεία στον ρυθμό αφίξεων επισκεπτών. Για πολλούς μία αύξηση της ημέρες εκείνες ήταν αναμενόμενη όμως και η συνεχεία ήταν αρκετά ικανοποιητική. Τα χιόνια και η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Φαλακρό αποτέλεσαν αιτία προσέλκυσης επισκεπτών. Βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αρκετός δρόμος, όμως όλοι ελπίζουν πως αυτή είναι μία καλή αρχή μιας καλύτερης συνέχειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.