Θα συμφωνήσουμε και θα «προσυπογράψουμε» την ανάγκη για την εκπόνηση μιας μελέτης αποτύπωσης και αξιολόγησης των κλάδων και υποκλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων στο Νομό Καβάλας, η οποία θα καταλήγει σε κατευθύνσεις ανάπτυξης των κρίσιμων κλάδων και υποκλάδων και τη συσχέτισή τους με την αύξηση της απασχόλησης στο Νομό.

Το ερώτημα είναι, ποιος θα εφαρμόσει την μελέτη αυτή. Οι βουλευτές απέδειξαν ότι «βαδίζουν κουτουρού», ενώ η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει στόχο τη συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι Δήμοι, επίσης, ασχολούνται με την καθημερινότητα και τα τοπικά ζητήματα.

Τα Επιμελητήρια, τα οποία καταθέτουν προτάσεις και κάνουν έρευνες, δεν έχουν την «εκτελεστική εξουσία», για να υλοποιήσουν την αναπτυξιακή πολιτική.

Μεταξύ μας, οι πολιτικοί γνωρίζουν, πολύ καλά, ποιοι κλάδοι (και υποκλάδοι) της οικονομικής δραστηριότητας ενός τόπου πηγαίνουν, ή δεν πηγαίνουν, καλά. Νομίζουμε πως δεν χρειάζεται μελέτη αποτύπωσης, για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη σημασία που έχει ο κλάδος των λατομείων στην οικονομία του Νομού Δράμας. Ποια μέτρα, ωστόσο, λήφθηκαν, ή πρέπει να ληφθούν, ώστε ο κλάδος αυτός να ενισχυθεί και να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας;

Το μόνο εύκολο πράγμα, επομένως, είναι να γίνει ένας «αναπτυξιακός μπούσουλας». Βεβαίως, είναι διαφορετικό να επιλεχθεί η κατεύθυνση σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί έως σήμερα τα πολιτικά πρόσωπα, αρκετά εξ’ αυτών, μιλούσαν αόριστα για ανάπτυξη, ή για ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, αλλά τα στοιχεία έδειχναν προς άλλη κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη κάθε τόπου και στην προκειμένη περίπτωση του Νομού Δράμας, μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των λεγόμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του. Ασφαλώς πρέπει και μπορεί ο Νομός Δράμας να έχει «μερίδιο» στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Α.Μ-Θ., αλλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους δημοφιλείς προορισμούς. Όπως και ένας τόπος που είναι τουριστικός προορισμός, δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα τόπο που έχει βιομηχανίες, λατομεία, κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργική παραγωγή.

Συνοψίζοντας, όσες μελέτες κι αν γίνουν, δεν θα συμβάλλουν στο στόχο της οικονομικής ανάκαμψης του Νομού Δράμας, αν δεν αξιοποιηθούν στην πράξη από τους πολιτικούς της κεντρικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που χαράσσουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Η μελέτη είναι χρήσιμη όταν δεν μένει σε κάποιο συρτάρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here