Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, στο Blagoevgrad Βουλγαρίας, εγκρίθηκε για χρηματοδότηση το διακρατικό έργο DIONYSOS, με εταίρο την Αναπτυξιακή Καβάλας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος, σε συνεργασία με εταιρικό σχήμα από τις χώρες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και επικεφαλής εταίρο, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Οινολογίας).

Το έργο αφορά στον επανασχεδιασμό του παραγωγικού προτύπου της αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στην περιοχή του Παγγαίου, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Ελλάδας, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής εξειδίκευσης στον τομέα με εισαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων στην κατεύθυνση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη δυναμική τοποθέτηση των εν λόγω προϊόντων στην αγορά.

Βασικός στόχος, είναι ο εμπλουτισμός της τοπικής οινοπαραγωγής με την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών και η εφαρμογή ολοκληρωμένων προσεγγίσεων στην προώθηση του προϊόντος, μέσα από καινοτόμες διατομεακές συνεργασίες, κυρίως με τον τουριστικό τομέα, στη λογική της προώθησης της οινοτουριστικής αντίληψης στην περιοχή.

Αναμένεται, μέσω της παρέμβασης, να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που επικεντρώνονται στη διαχρονική σύνδεση του τοπικού οίνου με τις ιστορικές διαδρομές του τόπου από την μυθοπλασία της αρχαιότητας έως σήμερα, να επιτευχθεί η διεύρυνση της αγοράς του τοπικού οίνου, με την ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης αυτού και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που συμβάλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και στην τοπική οικονομία και κοινωνική συνοχή και ενίσχυση της εξωστρέφειας και της βιωσιμότητας της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.