Το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου Ε.Κ.Ψ.Κ., με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, θα συμμετέχει στο Δίκτυο με 4 κόμβους, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme) με ποσό που αγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για 3 έτη, ενώ 3 ακόμα κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν την σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς, όπως: τεχνητή νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, διαδίκτυο των πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain, κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής, όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α. Την εθνική διαδικασία προεπιλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική επιλογή συντόνισε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, με την υποστήριξη των Γενικών Γραμματειών:

-Έρευνας και Καινοτομίας (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων)

-Δημοσίων Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α. (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων)

-Βιομηχανίας (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων)

-Εργασιακών σχέσεων (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων)

Η εθνική χρηματοδότηση για τους κόμβους έχει εξασφαλιστεί από το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027, μετά από συνεργασία του γενικού γραμματέα δημοσίων επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α., Δημήτρη Σκάλκου, του ειδικού γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, Γεωργίου Ζερβού και του γενικού γραμματέα ψηφιακής διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλου.

Οι Ε.Κ.Ψ.Κ. είναι συμπράξεις Οργανισμών με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις, που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και τον δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Οι Ε.Κ.Ψ.Κ. θα βοηθούν τις εταιρείες να ανταποκριθούν δυναμικά στις ψηφιακές προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, καθώς και την δυνατότητα «δοκιμών πριν από την επένδυση» (test before invest), οι Ε.Κ.Ψ.Κ. θα βοηθούν τις εταιρείες να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές/παραγωγικές διαδικασίες, τα προϊόντα, ή τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες.

Επιπλέον, θα παρέχουν υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλές χρηματοδότησης, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.