Η Ελλάδα εξήλθε(;) εξουθενωμένη και σημαντικά πληγωμένη, από την δεκαετή περίοδο της οικονομικής επιτήρησης (μνημόνια) και σκληρής λιτότητας. Στην περίοδο αυτή, έγινε προσπάθεια από τους κυβερνώντες για να διασωθεί το εγχώριο, αλλά και διεθνές, τραπεζικό σύστημα, που βγήκε σχεδόν αλώβητο από την κρίση. Ενώ οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και ο αγροτικός κόσμος υπέστησαν σοβαρότατο πλήγμα.

Δεν καταλαβαίνουμε, επομένως, γιατί δεν εφαρμόστηκαν τότε τα «πακέτα» μέτρων, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με την ονομασία «Μένουμε Όρθιοι», ή τα μέτρα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας λόγω της πανδημίας του covid-19, με τις λεγόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως της επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης, της επιδότησης των εργαζομένων που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, της μείωσης των ενοικίων, κ.λπ. Και τότε, μετά την έξοδο(;) από τα μνημόνια, η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη στήριξης για να «ορθοποδήσει» και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Για παράδειγμα, γιατί να μη δοθεί σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο έως και 100.000 ευρώ; Γιατί να μη ψηφιστεί νόμος, ώστε όλοι οι επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ακόμα κι αν δεν πληρούν τα κριτήρια που βάζουν οι τράπεζες; Οι οποίες, όπως προαναφέρθηκαν, είχαν την αμέριστη βοήθεια του κράτους στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων.

Γιατί, επίσης, να μην επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της; Γιατί να μη γίνει υποχρεωτική μείωση των ενοικίων των επιχειρήσεων κατά 40%, μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως και 40.000 ευρώ, επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο καύσιμο (πετρέλαιο) που χρησιμοποιούν οι γεωργοί, μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 6%, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στα νοικοκυριά ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, αν έχουν ανέργους, κ.λπ.;

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, περιέχονται στα «πακέτα» μέτρων με τίτλο: «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία δεν έγιναν μετά την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή περίοδο. Τα «θυμήθηκαν», ωστόσο, όταν ενέσκηψε ο covid-19!

Διότι, αν είχαν υλοποιηθεί τότε τα παραπάνω μέτρα (και άλλα), η ελληνική οικονομία θα αντιμετώπιζε από διαφορετική θέση την πανδημία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.