Το καλοκαίρι του 2011, η ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Αρχικώς, τον Ιούλιο του 2011, με απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Super League υποβιβάστηκε στην Football League και της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ, λόγω της εμπλοκής του ιδιοκτήτη της, του αείμνηστου Μάκη Ψωμιάδη, σε υπόθεση χειραγωγημένων παιχνιδιών. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2011, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι ο Μάκης Ψωμιάδης, στον οποίο είχε επιβληθεί απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, έπαψε να συνδέεται με την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) Α.Ο. «Καβάλα». Και «διέταξε» την αποβολή του Α.Ο.Κ. από τις επαγγελματικές κατηγορίες!

Ο «Γολγοθάς» στην Γ΄ εθνική κατηγορία

Το «σοκ» ήταν μεγάλο. Με «μπροστάρη» τον Ερασιτέχνη και χάρη στην συσπείρωση των φιλάθλων, ο Α.Ο.Κ. συμμετείχε στο περιφερειακό πρωτάθλημα (Δ΄ εθνική κατηγορία) και παρά την αφαίρεση βαθμών, αφού δεν αγωνίστηκε στις δύο πρώτες αγωνιστικές ημέρες, κατάφερε να τερματίσει σε υψηλή θέση στην βαθμολογία. Την επόμενη περίοδο τοποθετήθηκε στην Β΄ εθνική κατηγορία! Τον γιατρό Γιώργο Τσοκτουρίδη διαδέχτηκε στην προεδρεία ο Βλάσης Τσάκας και ο Α.Ο.Κ. υποβιβάστηκε στην Γ΄ εθνική κατηγορία! Έκτοτε, άρχισε ο «Γολγοθάς» του συλλόγου σε μία σκληρή και υποβαθμισμένη κατηγορία. Έως και το έτος 2019, όταν ο Α.Ο.Κ. νίκησε στην Ξάνθη την «Ασπίδα», με σκορ 3-0 και πανηγύρισε την άνοδο στην Football League. Τότε, ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, πρόσθεσε την κατηγορία Super League 2 και η Football League έγινε η τρίτη τη τάξει κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ο Α.Ο.Κ. σύστησε νέα Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) με μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ. Και την περασμένη αγωνιστική περίοδο, 2020-2021, κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στην Super League 2 κι ενώ υπολειπόταν τρεις αγωνιστικές ημέρες για την λήξη του πρωταθλήματος. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2021 ανακοινώθηκε η ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος προέβλεπε την κατάργηση της Football League και την άνοδο όλων των σωματείων στην Super League 2, πλην εκείνων που υποβιβάστηκαν στην Γ΄ εθνική κατηγορία.

Στις 3 Αυγούστου 2021

επήλθε ο «ξαφνικός θάνατος»

Ο νέος νόμος, επίσης, όριζε πως για να συμμετέχουν τα σωματεία στο πρωτάθλημα της Super League 2, έπρεπε να συστήσουν Π.Α.Ε. με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ και να καταβάλλουν χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ ως εγγύηση για την συμμετοχή. Στις αρχές Ιουλίου 2021, ο νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουφατζής, ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με την προσδοκία των τριών ιδιοκτητών, Αντώνη Αντωνίου, Σωτήρη Δεληκάρη, Αντώνη Κατσαμακίδη. Και στις 3 Αυγούστου 2021, έγινε γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να μην χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής της Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965 στο πρωτάθλημα της Super League 2! Ήταν το δεύτερο μεγάλο «σοκ» για τους φιλάθλους και την τοπική κοινωνία. Συγχρόνως, ακυρώθηκε η τιτάνια προσπάθεια των προηγούμενων δέκα ετών.

Παρά την αίτηση που έγινε να ακυρωθεί η απόφαση της Ε.Ε.Α., την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 ανακοινώθηκε η απόρριψη της αίτησης. Ο εν δυνάμει νέος ιδιοκτήτης του συλλόγου, μόλις ενημερώθηκε για την απόρριψη της αίτησης, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο διαδίκτυο, ότι θεωρεί άδικη και μη σύννομη την απόφαση της Ε.Ε.Α. και ότι θα διεκδικήσει την ανατροπή της στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965, λοιπόν, θα καταθέσει αίτηση προσωρινής αναστολής της απόφασης και στην συνέχεια αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η τοπική κοινωνία είναι «μουδιασμένη» και η παρέμβαση των πολιτικών προσώπων, κυρίως των βουλευτών, προς τον υφυπουργό αθλητισμού δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ ορισμένοι είναι απρόθυμοι να εμπλακούν. Όπως, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι ο Α.Ο.Κ. είναι Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και έχει πολύ καλή νομική υποστήριξη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού και πριν από δέκα έτη, όταν ο Α.Ο.Κ. αποβλήθηκε από τις επαγγελματικές κατηγορίες, οι τότε «κυβερνητικοί» βουλευτές (Μιχάλης Τιμοσίδης, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης) και ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, έμειναν απαθείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.