ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-Πάμε μαζί: Οι θέσεις του συνδυασμού, για τα λατομεία μαρμάρου στη Θάσο

0
23

Η συντονιστική επιτροπή του συνδυασμού «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί» απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, η παράταξή μας, πιστή στις προεκλογικές εξαγγελίες της, με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία κατοίκων των Μαριών και της Σκάλας Μαριών προς τον Δήμο Θάσου, σχετικά με τη λειτουργία του λατομείου εξόρυξης μαρμάρου στη θέση «Ψιτάκι» της Δημοτικής Κοινότητας Πρίνου, αλλά και τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων σχετικά με τις επιπτώσεις όλων των λατομείων στο νησί, κατέθεσε στα πρακτικά του συμβουλίου τις θέσεις της, όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η νέα διοίκηση του Δήμου, σχετικά με τη λειτουργία των λατομείων. Οι θέσεις μας, όπως κατατέθηκαν, είναι οι εξής:

1) Να ελεγχθούν ποια από τα λατομεία μαρμάρου λειτουργούν χωρίς άδεια, ή ποια προβαίνουν σε παράνομη εξόρυξη μαρμάρου εκτός των αδειοτημένων εκτάσεων.

2) Να ελεγχθούν ποια δεν εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν έχουν προβεί σε αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στην άδειά τους.

3) Να ελεγχθούν ποια δεν πληρώνουν στον Δήμο το προβλεπόμενο ετήσιο ποσό της αδειοδότησής τους και το ποσό βάσει των κυβικών εξόρυξης μαρμάρου και λοιπών προϊόντων.

4) Να ελεγχθούν ποια δεν έχουν άδεια από τη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. και δεν πληρώνουν για την υδροδότησή τους.

Ζητήσαμε από τη νέα διοίκηση, αφού ελέγξει όλα τα παραπάνω στοιχεία για κάθε λατομείο, να τα παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο, για τη λήψη μέτρων έναντι αυτών που παρανομούν, σύμφωνα με το νόμο περί εξόρυξης μαρμάρου. Έτσι, ο Δήμος Θάσου και οι κάτοικοι του νησιού, θα γνωρίσουν ποιοι επιχειρηματίες εξόρυξης μαρμάρου σέβονται το νησί, τον φυσικό του πλούτο, αλλά και τους άλλους αναπτυξιακούς τομείς, όπως τον τουρισμό, την μελισσοκομία κ.ά. και ποιοι δεν σέβονται, αλλά λειτουργούν καταστροφικά.

Για το συγκεκριμένο λατομείο στη θέση «ΨΙΤΑΚΙ», το οποίο, όπως αποφαίνονται οι δημόσιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Α.Μ.-Θ., της Διεύθυνσης Δασών Νομού Καβάλας και του Δασαρχείου Θάσου, έχει προβεί σε πράξεις που δεν είναι σύμφωνες με την άδεια και τους περιβαλλοντικούς όρους, ζητήσαμε η διοίκηση του Δήμου Θάσου να λάβει τα εξής μέτρα:

1) Να ελέγξει αν συνεχίζονται οι εργασίες παράνομης εξόρυξης μαρμάρου σε δύο εκτάσεις πέραν της αδειοδοτηθείσας έκτασης 95.808 τ.μ., στη μία ευρισκόμενη βόρεια με εμβαδό 11.244,72 τ.μ. και στην άλλη, ανατολικά, με εμβαδό 6.264,68 τ.μ.

2) Εάν αυτό συμβαίνει, να υποχρεώσει την εταιρία να περιορίσει τη λατομική της δραστηριότητα και την απόθεση στείρων και άλλων μπάζων εντός της έκτασης των 95.808 τ.μ.

3) Να υποχρεώσει την ανωτέρω εταιρία να οριοθετήσει, ξανά, την έκταση των 95.808 τ.μ. λειτουργίας του λατομείου με τεχνητά και μόνιμα ορόσημα.

4) Να υποχρεώσει την ανωτέρω εταιρία να προβεί στον καθαρισμό του ρέματος που τα νερά του φτάνουν στο φράγμα των Μαριών, από τα στείρα και άλλα μπάζα, διότι αυτό βρίσκεται εκτός της έκτασης των 95.808 τ.μ.

5) Να υποχρεώσει την εταιρία να τηρήσει την ελάχιστη απόσταση των 8 μέτρων των εργασιών εκμετάλλευσης του λατομείου από τα όρια του λατομικού χώρου και να δημιουργήσει περιμετρική πράσινη ζώνη πέριξ της έκτασης των 95.808 τ.μ., όπως προβλέπεται από το νόμο περί εξόρυξης μαρμάρου.

6) Να υποχρεώσει την εταιρία, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, να αποκαθιστά τις ζημιές στο δρόμο που συνδέει το χωριό Μαριές με τη Σκάλα Μαριές, τις οποίες προκαλούν τα διερχόμενα φορτηγά της μεταφέροντας όγκους μαρμάρου.

7) Να ελεγχθεί, από τη Δ.Ε.Υ.Α.Θ., η θέση εφοδιασμού της εταιρίας σε νερό για τις ανάγκες του λατομείου και, εάν ισχύουν οι καταγγελίες των κατοίκων, να υποχρεωθεί να αποδεσμεύσει τις πηγές που εκμεταλλεύεται για τη λειτουργία του λατομείου, οι οποίες θα συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο προς όφελος των κατοίκων των Μαριών, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος της ανεπάρκειας ύδρευσης των δύο οικισμών μόνο από την πηγή «Γέννα» Μαριών.

8) Η Δ.Ε.Υ.Α.Θ., άμεσα, να προχωρήσει στην υπόδειξη και έγκριση θέσης εφοδιασμού σε νερό της εταιρίας, τοποθετώντας, συγχρόνως, μετρητή των κυβικών νερού για την είσπραξη της αξίας τους.

9) Τέλος, η διοίκηση του Δήμου Θάσου να υποχρεώσει την εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην αναδάσωση των δύο εκτάσεων 11.244,72 τ.μ. και 6.264,68 τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.