ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: «Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει αξιοπρεπές παρόν και μέλλον»

0
15
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο τη σύνταξη. Αφορά την πρόληψη, την περίθαλψη, την αποκατάσταση της υγείας, τη μέριμνα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και μακροχρόνια προβλήματα υγείας, μερική, ή εκτεταμένη αναπηρία κ.λπ.
Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει αξιοπρεπές παρόν και μέλλον, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Αυτός είναι και ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτός ο χαρακτήρας, χωρίς τη συμβολή του κράτους, που είναι ο συλλογικός διαχειριστής των κοινωνικών αναγκών. Αυτό τον χαρακτήρα προσπαθούν να ξηλώσουν οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '90 έως σήμερα, με τους νόμους που έχουν ψηφίσει.
Μειώνουν σταθερά την κρατική επιχορήγηση, περικόπτουν διαρκώς παροχές υγείας, εκμεταλλεύτηκαν τα πάλαι ποτέ πλούσια αποθεματικά των ταμείων και ανοίγουν σταδιακά την πόρτα στην ιδιωτική ασφάλιση, προσφέροντας πεδίο κέρδους στις πολυεθνικές του κλάδου.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι, πλήρωσαν πακτωλό εισφορών για πενιχρές σήμερα συντάξεις και περιορισμένα πια ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι όποιες στρεβλώσεις δεν έγιναν με ευθύνη, ούτε με πρωτοβουλία τους και δεν οφείλεται σε δικό τους σφάλμα, η απώλεια δις ευρώ από τα ταμεία.
Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που αγωνιούμε για το σήμερα και το αύριο διαπιστώνουμε ότι, η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «ανάπτυξη για όλους» που υπόσχονται οι κυβερνήσεις είναι μύθος, δεν αφορούν τα δικά μας προβλήματα και τις ανάγκες. Καταλαβαίνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αντιμέτωποι με χρέη που δημιουργήθηκαν από την άγρια φορολόγηση, τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές, την πανάκριβη δανειοδότηση των τραπεζών, τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος και νερού.
Η αφοσίωση των κυβερνήσεων στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ασφαλιστικό αποδεικνύεται τόσο στο νόμο Κατρούγκαλου, όσο και στο νέο νόμο που ετοιμάζεται, με στόχο την πλήρη εφαρμογή των 3 πυλώνων στην ασφάλιση, την παραπέρα μείωση της συμμετοχής του κράτους, τη γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης. Νέες περικοπές αναμένονται στις συντάξεις αν δεν τους σταματήσουμε. Το πάγωμα της «προσωπικής διαφοράς» που επιβλήθηκε από τον αγώνα των συνταξιούχων, είναι υπό αίρεση. Οι νέες συντάξεις πτωχοκομείου που δίνονται στους νέους συνταξιούχους, δεν αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Σήμερα απαιτούνται πρωτοβουλίες από τα ίδια τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες. Ζητούμε:
-Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
-Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα υγείας-πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
-Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
-Πλήρη σύνταξη στα 35 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
-Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από τον βασικό μισθό.
-Διαγραφή τμήματος των χρεών για την προσωπική ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων, των τόκων και των προστίμων του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος.
-Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50%, για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα).
-Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι όπως οι μισθωτοί. Κατοχύρωση σύνταξης ΒΑΕ στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες.
-Επίδομα ασθενείας, ή εργατικού ατυχήματος, για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.
-Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.