Πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο το περιβόητο επίδομα θέρμανσης

0
15

Δυσάρεστη έκπληξη για όσους είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για φθηνότερη θέρμανση τον φετινό χειμώνα στο επίδομα θέρμανσης, η ανακοίνωση του τρόπου υπολογισμού του ποσού που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι.

Το επίδομα θέρμανσης το οποίο για πρώτη φορά φέτος προέβλεπε και την επιδότηση άλλων μέσων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά η λύση στο πρόβλημα θέρμανσης πολλών νοικοκυριών το φετινό δύσκολο χειμώνα και ειδικότερα σε περιοχές όπως αυτή του Κάτω Νευροκοπίου. Όλοι επικεντρώθηκαν στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ως ανώτερο όριο τα εξακόσια πενήντα ευρώ και φυσικά όλοι είχαν κατά νου πως η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου θα είναι μεταξύ αυτών με τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος. Η δημοσίευση του ΦΕΚ με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος, προσγείωσε τους ενδιαφερόμενους σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Το αρχικό ποσό υπολογισμού πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο και η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου δεν έχει τόσο αυξημένο συντελεστή όσο όλοι περίμεναν.

Έτσι το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του επιδόματος θέρμανσης και τον εκσυγχρονισμό του, που προκάλεσε θετικά σχόλια και έδωσε ελπίδες για φθηνότερη θέρμανση, μάλλον εξελίσσεται σε μια ακόμα μεγάλη εξαγγελία που τελικά διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα. Όχι άδικα αποτελεί το κύριο θέμα των συζητήσεων, προφανώς σε πολλές ακριτικές περιοχές όπως αυτή του Κάτω Νευροκοπίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου έχει συντελεστή 1,0816 και σε συνδυασμό με το βασικό ποσό το επίδομα για την περιοχή θα ανέλθει στα 237,95 άγαμο ενώ στα 285,12 θα ανέλθει το επίδομα για οικογένεια με δύο παιδιά.

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος ο οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε: Ο εμπαιγμός των κατοίκων ορεινών περιοχών της Δράμας όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, η περιοχή του Κ. Νευροκοπίου Δράμας, συνώνυμη των πολικών θερμοκρασιών, που καταγράφονται εκεί τον χειμώνα, δικαιούνται επίδομα θέρμανσης που ισοδυναμεί με περίπου 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Και αυτό γιατί ως βάση για τον υπολογισμό του επιδόματος ορίσθηκαν τα 220 ευρώ  ενώ  ο συντελεστής υπολογισμού για το Νευροκόπι , με τις γνωστές κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα, ορίσθηκε μόλις στο 1,08. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Νευροκοπίου, αν συνυπολογισθεί και το ποσοστό για τα τέκνα,  θα λάβουν, λιγότερα από το 50% του επιδόματος που ως ανώτατο ποσό, έχει οριστεί στα 650 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, ότι είχε προηγηθεί το φιάσκο και η απίστευτη ταλαιπωρία κατοίκων μεγάλων περιοχών της Δράμας(Νευροκόπι, Προσοτσάνη, Παρανέστι) με τους λανθασμένους ταχυδρομικούς κώδικες που διέθεταν οι δημόσιες αρχές. Η κυβέρνηση αντί να λύσει το πρόβλημα, κάλεσε τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν οι ιδιοι με δική τους πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην καταφέρουν ούτε καν να επικοινωνήσουν με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ετσί, χωρίς δική τους ευθύνη, οι πολίτες αυτοί δεν κατάφεραν να είναι τελικά δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που χορηγεί η κυβέρνηση.

Καλούμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές, να διορθώσουν τα λάθη τους και να αποκαταστήσουν όλες τις αδικίες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.