Προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων: Απρόθυμοι οι Δραμινοί να εμβολιαστούν

0
5

Προβληματισμό στην κεντρική διοίκηση, τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, δημιουργεί η μειωμένη προσέλευση των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, για εμβολιασμό κατά του covid-19. Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Π.Ε. Δράμας βρίσκεται στην λίστα των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας με αριθμό εμβολιασμένων μικρότερο του πανελλήνιου μέσου όρου. Η προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας το προηγούμενο δεκαπενθήμερο ήταν μειωμένη, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Σε αρκετά προγραμματισμένα ραντεβού δεν προσήλθαν οι πολίτες για το εμβόλιο της Astra Zeneca, αλλά και για το εμβόλιο της Pfizer.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

απευθύνουν έκκληση

Ο σύλλογος των νοσοκομειακών γιατρών Δράμας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Νομός Δράμας απέκτησε από τον Νοέμβριο του 2020 μεγάλη δημοσιότητα για αρνητικούς, πάντα, λόγους και δυστυχώς συνεχίζει να βιώνει κάτι τέτοιο.

-Η πρώτη και μοναδική αεροδιακομιδή από στεριά προς στεριά έγινε από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με 3 διασωληνωμένους ασθενείς να μεταφέρονται σε νοσοκομεία των Αθηνών. Κι αυτό ήταν το έναυσμα, να ασχοληθούν μαζί μας τα Μέσα Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας.

-Ακολούθησαν οι μνημειώδεις δηλώσεις του υπουργού υγείας, κ. Κικίλια, για την πόλη της Δράμας που έχει πρόβλημα (ενώ το νοσοκομείο δεν είχε πρόβλημα…), που έγιναν viral σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Συνολικά 179 Δραμινοί έχασαν την ζωή τους μέσα στο νοσοκομείο Δράμας, με τον δείκτη θνησιμότητας από κορονοϊό, να είναι πολύ υψηλότερος από τον πανελλήνιο δείκτη. Οι θάνατοι αυτοί (στους οποίους δεν προσμετρώνται οι Δραμινοί που έχασαν την ζωή τους σε άλλα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν) αντιστοιχούν σε 186 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο πανελλήνιος δείκτης θνησιμότητας είναι σήμερα 114 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους. Έτσι, η Δράμα, μαζί με τις Σέρρες, την Πέλλα και την Πιερία, κατέχουν την αρνητική πρωτιά σε θανάτους από την νόσο Covid-19.

Κι αφού βιώσαμε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο μας, με την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, με την πλήρη εξουθένωση όλων των εργαζομένων που δούλεψαν 8 μήνες με αναστολή αδειών, γίναμε και το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο του Νομού, που άρχισε τους εμβολιασμούς στις 8 Γενάρη. Επί 5 συνεχείς μήνες, ειδικοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων (και τον τελευταίο μήνα και οι ειδικευόμενοι) στελεχώσαμε το εμβολιαστικό κέντρο με 4 γραμμές, 3 διαφορετικά εμβόλια, 7 μέρες την εβδομάδα.

Αγόγγυστα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Δραμινούς πολίτες, με μοναδική μας σκέψη και επιθυμία, να εμβολιάσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τον πληθυσμό και να βγούμε από την πανδημία ζωντανοί και υγιείς.

Και, δυστυχώς, την Παρασκευή μαθαίνουμε ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι στις 5 τελευταίες Περιφέρειες με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων (μαζί με τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Φλώρινα και την Φωκίδα). Την στιγμή, που ο μέσος όρος εμβολιασμένων με μία δόση είναι 36,5%, το ποσοστό αυτό για την Δράμα είναι 29% και αντίστοιχα το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων είναι πανελληνίως 21,5%, ενώ στον Νομό μας είναι 18%. Είμαστε, δηλαδή, κάτω από τον μέσο όρο της χώρας μας και στις δύο κατηγορίες.

Για εμάς, ως ανθρώπους με ενσυναίσθηση, είναι λογική και αναμενόμενη, ως ένα βαθμό, η ανησυχία των συμπολιτών μας, όταν αντικρουόμενες απόψεις ακούγονται καθημερινά από τα χείλη γιατρών και διαφόρων άλλων που συστήνονται ως ειδήμονες επί των εμβολίων και οφείλουμε να την σεβαστούμε. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθει το τέλος αυτής της πανδημίας, εκτός από τον εμβολιασμό μας.

Ως σύλλογος νοσοκομειακών γιατρών, απευθύνουμε έκκληση αφενός σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες αυτής της πόλης, να παροτρύνουν δημόσια τους συμπολίτες να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και αφετέρου σε όλους τους Δραμινούς συμπολίτες, να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις αναστολές τους και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, για να καταφέρουμε να πιάσουμε τα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας, που θα μας κάνουν να μην ανησυχούμε για το επερχόμενο φθινόπωρο.

Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, δεν μπορεί κανένας να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ζήσουμε ένα έντονο και βαρύ 4ο κύμα με άσχημες συνέπειες τόσο στην οικονομική ζωή της πόλης, όσο και στις ζωές τις δικές μας και των δικών μας ανθρώπων. Είμαστε σίγουροι, ότι κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει τις εφιαλτικές μέρες του μαύρου Νοέμβρη και Δεκέμβρη και ειδικά εμείς που εργαζόμαστε στο νοσοκομείο. Ας βάλουμε όλοι το μικρό μας λιθαράκι με τον προσωπικό εμβολιασμό, για την επίτευξη της επιθυμητής ανοσίας του πληθυσμού της Περιφέρειας μας, για να αποκτήσουμε ξανά όλα αυτά που στερηθήκαμε τόσους μήνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.