ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Βουλευτές ρωτούν τον υπουργό ναυτιλίας, για την παραβίαση στις μετακινήσεις προς και από τη Θάσο

0
22

Ερώτηση προς τον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, για την παραβίαση της απαγόρευσης μετακίνησης από και προς τη Θάσο για τους μη μόνιμους κατοίκους του νησιού, κατέθεσαν βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), μεταξύ αυτών η βουλευτής Καβάλας, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου. Η Ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα: «Στις 20 Μαρτίου 2020, ανακοινώθηκε η απόφαση του περιορισμού μετάβασης (άπαξ) στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού COVID-19. Όμως, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις γραμμές Καβάλα-Θάσος, παρατηρείται μία ανεξέλεγκτη μετακίνηση επιβατών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, θέτοντας, με τον τρόπο αυτό, σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων, των εργαζόμενων στα πλοία και των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του, το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας κάνει λόγο για πλημμελή έλεγχο των επιβατών, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν από και προς το νησί πλανόδιοι πωλητές, συνεργεία, τεχνίτες για συνέχιση εργασιών ανακαίνισης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων κ.α. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δημοσίευμα τοπικού Μέσου Ενημέρωσης, το οποίο αναφέρει ότι στη Θάσο φτάνουν καθημερινά δεκάδες άτομα -μη μόνιμοι κάτοικοι- οι οποίοι προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Ροδόπη, την Ξάνθη κ.α. Μέχρι τις 27 Μαρτίου, αρκετοί από αυτούς απασχολούνταν στα λατομεία (τα οποία τελικώς ανακοίνωσαν την αναστολή εργασιών τους), οι εργοδότες των οποίων επέλεγαν κατοίκους των φτωχών ορεινών περιοχών της Θράκης, οι περισσότεροι εκ των οποίων τον χειμώνα εργάζονται -ως επί το πλείστον- στη Γερμανία, ή στην Τουρκία. Πρόκειται για εργαζόμενους που κάνουν χρήση βεβαίωσης εργοδότη, ταξιδεύοντας από και προς τη Θάσο.

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου, η Πολιτεία επέβαλλε σε καραντίνα όλη την περιοχή του Εχίνου, στον Δήμο Μύκης και προέτρεψε τους κατοίκους όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, να παραμείνουν στις οικείες τους. Ρεπορτάζ τοπικών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρουν ότι, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δούλευαν το προηγούμενο διάστημα στο εξωτερικό, εργάζονται ως τεχνίτες σε περίπου 50 οικοδομές που είναι σε ανέγερση σε πολλά σημεία του νησιού.

Επειδή, στην κρίση πανδημίας που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, είναι περισσότερο επιτακτική, από ποτέ, η υιοθέτηση της προσέγγισης που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη.

Επειδή, τα μέτρα πρόληψης πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας.

Επειδή, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του νέου κορονοϊού.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1) Είναι ενήμερος για τον πλημμελή έλεγχο των επιβατών από και προς τη Θάσο;

2) Ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση ελέγχου της κίνησης μέσω ακτοπλοϊκών γραμμών;

3) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διερευνήσει τους λόγους που εταιρείες και εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για εργασία, παραβήκαν τους περιορισμούς που έθεσε η κυβέρνηση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.