Χωρίς το μάρμαρο, Δράμα δεν υπάρχει!

0
26

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, την περασμένη εβδομάδα, στο ξενοδοχείο Hydrama στη Δράμα. Έγινε παρουσίαση της συνεισφοράς του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στην ελληνική οικονομία και στο Νομό Δράμας, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εταιρεία ICAP.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας, Μιχάλης Τάσσου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας και ο α΄ αντιπρόεδρος του Σ.Μ.Ε., Φώτης Στεφανής.

«Ο κλάδος του μαρμάρου

πρωταγωνιστεί»,

δήλωσε ο Θ. Καράογλου

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, ανέφερε ότι το ελληνικό μάρμαρο καταλαμβάνει την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία. «Το ελληνικό μάρμαρο και κυρίως τα κοιτάσματα που προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, κοσμούν μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια παγκοσμίως. Ο κλάδος του μαρμάρου πρωταγωνιστεί κι είμαι σίγουρος ότι, ο αγώνας που καταβάλει ο σύνδεσμος, να κάνει το ελληνικό μάρμαρο βασικό εξαγώγιμο προϊόν, θα δικαιωθεί».

Ο περιφερειάρχης, Χρ. Μέτιος, επεσήμανε ότι, η παραγωγή και εμπορία του μαρμάρου, είναι μία ιδιαίτερα αποδοτική επιχειρηματική δραστηριότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς άνω του 90% της συνολικής παραγωγής της χώρας και των εξαγωγών αφορά την περιοχή. «Ως Περιφέρεια, πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, μπορούμε να πετύχουμε πραγματικά την ανάπτυξη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στ. Γεωργιάδης, είπε τα εξής: «Πενήντα χρόνια συζητάμε τα ίδια, για τα θέματα απλοποίησης των διαδικασιών της εξόρυξης μαρμάρου. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δέσμευση απλοποίησης της αδειοδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σίγουρα, μία μελέτη είναι σημαντική, αρχικά γιατί αποτυπώνει οικονομικούς δείκτες, αλλά το βασικότερο είναι ότι αυτοί οι οικονομικοί δείκτες έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το μάρμαρο, Δράμα δεν υπάρχει. Και η Καβάλα πιθανόν. Έχουμε αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις, οι οποίες ζούνε την πόλη, το Νομό, την περιοχή μας».

O senior manager, private sector της ICAP, Γ. Παναγιωτίδης, ανέφερε ότι στον κλάδο εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις, με έσοδα το 2018 ύψους 579,8 εκατομμύρια ευρώ και 6.205 εργαζομένους. Το 61% των πωλήσεων πραγματοποιείται από επιχειρήσεις με έδρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στο Νομό Δράμας, ειδικότερα, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις, με έσοδα 408,4 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και 2.470 εργαζομένους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του Νομού, το 86% του EBITDA, το 92% των κερδών προ φόρου και το 60% των επενδύσεων. «Το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι η συμβολή του κλάδου, ειδικά στο Νομό Δράμας, είναι αρκετά σημαντική, σε ότι αφορά στο σύνολο της οικονομίας, στην απασχόληση και στο ακαθάριστο περιφερειακό προϊόν και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που έχει στο Νομό», δήλωσε.

Τέλος, η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία ανήλθε το 2018 σε 1,27 δις ευρώ, ενώ στο Νομό Δράμας σε 662,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά στο ακαθάριστο περιφερειακό προϊόν του Νομού Δράμας, ανήλθε σε 315,2 εκατομμύρια ευρώ το 2017, καλύπτοντας το 31% του Α.Π.Π. του Νομού, ενώ το 2018 ανήλθε σε 375,0 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.