Η 3η Δεκεμβρίου  ανακηρύχθηκε το 1992, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία στη σχολική μας κοινότητα για να εστιάσει την προσοχή της στα ανθρώπινα δικαιώματα προβάλλοντας  ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τα άτομα αυτά και τον τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία, ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, όταν η κοινωνία  δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες.

Η αναπηρία αφορά λειτουργικούς περιορισμούς που παρουσιάζουν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η αναπηρία, είναι το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας.

Το θέμα αυτό επιχειρήθηκε να προσεγγίσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με υπευθυνότητα και ευαισθησία, ενεργοποιώντας τη σκέψη των μαθητών του σχολείου μας σε ζητήματα διαφορετικότητας και αποδοχής της, με σεβασμό απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Μπορεί να μην είναι σε κατάλληλη ηλικία οι μαθητές μας  για να κατανοήσουν πλήρως το νόημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, είναι όμως σε κατάλληλη ηλικία για να δοθούν τα ερεθίσματα, να έρθουν σε επαφή με εικόνες και πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να γνωρίσουν τον κόσμο των Ανθρώπων.

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που αφορούσαν:

Το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση,

 Στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και

Στην αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.

Το θέμα της αναπηρίας προσεγγίστηκε μέσα από:

Εικαστικές δημιουργίες μαθητών

Προβολή ταινιών μικρού μήκους διάρκειας περίπου 6 λεπτών που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη της φωνής των μαθητών με αναπηρία και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας,

Ακούσματα τραγουδιών, ποιημάτων και λογοτεχνικών αποσπασμάτων

Παρουσίαση  Φωτογραφικού υλικού

Δημιουργία των μαθητών Πόστερ – αφίσες που αναδεικνύουν καλές πρακτικές στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και

Παιχνίδια  όπως το να δέσουμε τα μάτια των παιδιών (όχι όλα μαζί ταυτόχρονα) και να τα προτρέψουμε να κινηθούν στο χώρο, χωρίς βοήθεια ή και με βοήθεια άλλου παιδιού και μετά να μας περιγράψουν το πως ένιωσαν. Αν ήταν εύκολο ή δύσκολο και τι συναισθήματα τους προκάλεσε η έλλειψη όρασης και επαφής με το χώρο. Παιχνίδια παντομίμας, να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν σε ζευγάρια χωρίς όμως να μιλάνε. Τους προτρέπουμε να σκεφτούν τρόπους άλλους εκτός από την ομιλία για να ζητήσουν συγκεκριμένα πράγματα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ βιντεάκια μικρού μήκους

Το «Cuerdas» είναι η δεύτερη ταινία μικρού μήκους του Pedro Solís García. Ο Cuerdas ήταν ο νικητής του Goya® 2014 στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία μικρού μήκους της ισπανικής κίνησης».

Διάρκεια 10 λεπτά

Ο Νικόλας πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και στο σχολείο τα παιδιά δεν παίζουν μαζί του. Όλα εκτός από την Μαρία, η οποία δεν πτοείται και παίζει μαζί του, του διαβάζει, και βρίσκει τρόπους να έχουν κοινές δραστηριότητες. Τα παιδιά χτίζουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο, το οποίο θα επηρεάσει τον τρόπο που η Μαρία βλέπει τη ζωή.

Το δώρο-Μια συγκινητική ταινία μικρού μήκους

διάρκεια 4 λεπτά

Τα Γυαλιά της Διαφορετικότητας Μέρος 1ο

“Τα γυαλιά της διαφορετικότητας” είναι μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ “Είμαστε όλοι Πολίτες”, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μέσα από την ιστορία του Γιάννη, ενός καθημερινού ανθρώπου, η ταινία επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη να “αποφασίσουμε να δούμε” προκειμένου να συμφιλιωθούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα γύρω μας.

διάρκεια 2 λεπτά

Τα Γυαλιά της διαφορετικότητας Μέρος 2o

Ο Γιάννης επέλεξε να δει τη διαφορετικότητα γύρω του και από τότε γεμάτος όρεξη προσπαθεί να προασπίσει τα δικαιώματα ευάλωτων συμπολιτών του και να κινητοποιήσει τους άλλους γύρω του. Στην πορεία όμως καταλαβαίνει ότι μόνο οι καλές προθέσεις δεν αρκούν…όσο κανείς προσπαθεί μόνος. “Τα γυαλιά της διαφορετικότητας” είναι μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ για την Ελλάδα ”Είμαστε όλοι Πολίτες”.

Διάρκεια 1:20 λεπτά

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ” βλέπω … νιώθω….ακούω”

Διάρκεια 8 λεπτά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ , ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ & 48ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. Π. Ε.Θ ” Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ” ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ “ΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝΕ” ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ/ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 3-12-2018

My brother O ADERFOS MOU

Διάρκεια 4 λεπτά

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΖΩΩΝ ΤΑIΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Διάρκεια 7 λεπτά

Μια καταπληκτική ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές ένα αγόρι και ένα σκυλάκι που η μοίρα τους έφερε κοντά, σε ένα κατάστημα ζώων, και τους έκανε αχώριστους φίλους.Είναι μόνο ένα ταινιάκι 7 λεπτών και 2 δευτερολέπτων, κι όμως είναι τόσα πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι ένα μήνυμα για την ζωοφιλία αλλά και για την διαφορετικότητα των ατόμων που περνά κατευθείαν στη καρδιά με τον πιο γλυκό και ταυτόχρονα ειρωνικό τρόπο.

Δρ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος: ” Η ομοιότητα μπορεί να περιμένει”

Ο Στέλιος συστήνει τον εαυτό του με τα δικά του λόγια: ” Ονομάζομαι Στέλιος Κυμπουρόπουλος, είμαι 28 χρονών και τυχαίνει να είμαι και ειδικευόμενος γιατρός. Πάνω απ’όλα όμως είμαι ένας καθημερινός άνθρωπος, μου αρέσει να γελάω, να κλαίω, να παίζω, να ερωτεύομαι, να μαθαίνω,

Πως να φερθούμε σε άτομα με ειδικές ανάγκες – ΑΜΕΑ part2 (ΗQ)

Κατανόησε τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία μέσα από αυτό το διασκεδαστικό παιγνιώδες βίντεo στο οποίο επιλέξαμε ένα κινούμενο σχέδιο τo Γιάννη ως ήρωα μας που μας βοηθάει να παραμερίσουμε τα εμπόδια που δημιουργούνται καθημερινά σε άτομα με ειδικές

Διάρκεια 6 λεπτά

Μια μικρή περιγραφή του τι είναι αναπηρία και τα είδη της.

Ο Διευθυντής του σχολείου

Σαλπιγκτής Αλκιβιάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.